IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на VW се извини за нацистки лозунг

Херберт Дийс използва думи, близки до тези на портите на Аушвиц

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс бе принуден публично да се извини, след като използва израз, силно напомнящ един от най-печално известните нацистки лозунги. Както отбеляза The Financial Times, това бе остро унижение за компанията, създадена през 30-те години по лично настояване на Адолф Хитлер.

Херберт Дийс, Volkswagen


Във вторник Дийс обяви, че по-високата печалба на VW ще даде на компанията по-голяма свобода в бъдеще. Но изборът му на думи - "Ebit macht frei”, тоест печалбата те прави свободен - неприятно напомня на нацисткото “Arbeit Macht Frei”, работата те прави свободен, което и до днес виси над портите на концентрационния лагер в Аушвиц.

След острите критики в четвъртък Дийс се извини за "злощастния избор на думи". "Ако съм засегнат някого неволно, изключително съжалявам. Бих искал да се извиня безусловно", обяви шефът на VW.

Аушвиц

Лозунгът Arbeit Macht Frei и до днес стои над портите на зловещия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау

Той уточни, че изказването му се отнасяло изцяло до разликата в нормата на печалба при различните компании под шапката на групата Volkswagen (EBIT е популярно във финансовите среди съкращение от "печалба преди лихви и данъци"). "Опитът ни във Volkswagen показва, че марките с по-висока норма обикновено имат повече възможности за избор в рамките на групата. Изявлението ми се отнасяше до този факт... Не съм искал то да бъде поставено в погрешен контекст. По това време просто не помислих за тази възможност", обясни Дийс.

Заради ранната си история VW винаги е бил наблюдаван под лупа. Преди по-малко от година компанията предизвика друг голям скандал, след като бе разкрито, че затваряла маймунки в газови камери, за да докаже, че автомобилите й са екологично чисти.

Хитлер, Volkswagen

Фердинанд Порше (вляво) показва на Хитлер умален модел на първия Volkswagen "костенурка"

"Повече от три десетилетия VW участва в различни дейности, демонстриращи, че компанията, нашите служители и аз лично сме наясно със специалната ни отговорност във връзка с Третия райх", подчерта в извинението си Дийс. Компанията е основана през 1937 от Фердинанд Порше по лично поръчение на Адолф Хитлер, а първият й завод във Волфсбург използва принудителен труд на концлагеристи по време на войната.

В началото на тази седмица Дийс оповести новия, коригиран план на VW за бъдещето, който предвижда пускането не на 25, а на цели 70 нови модела с електрическо задвижване в следващите десет години. Целта е до 2040 година 40% от продажбите да се падат на електромобили, а до 2050 компанията да стане напълно въглеродно неутрална. Дийс нарече това "първия изпълним план за климата от голям автомобилен производител".

 

0 от 500
  • #7
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    След ЕГР има катализатори, филтри и т.н. Що се обаждаш като не разбираш!?
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Що бе я виж ( преди 5 години )
    Оня, пък долу, какъв пасквил е написал, като че за всички еко-проблеми на Земята е виновна само и единствена ФВ-груп!!!
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Имам приятел, който кара нов голф 6 до 100К километра. Колата излезе много здрава, но малко след изтичането на гаранцията се развали ЕГР-ът. Беше му направило впечатление, че старият клапан нямаше почти никакъв нагар за 100К километра - тоест, почти всичко се е изхвърляло във въздуха. Те ви пряка визуализация на дизелгейт.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Егати до къде я докарахме. То вече само да кажеш нещо и винаги се намира някой засегнат и обиден.
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В днешно време трябва много да се внимава какво се говори, за да не се озове човек зад решетките.
  • #2
    8 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Планетата Земя и нашите деца спечелиха дизелгейт. Спечелиха мръсен въздух, диоксид и ФПЧ, които отнеха живота на милиони през годините. Това е печалбата от тази фашистка фирма, създадена от сатрапите с измама за заблуда на народа, че ще има народна кола за всички. Нацистките методи на пропаганда продължават да живеят в тази измамна фирма, генерираща непрекъснато скандали, но подкрепяна и дъндуркана от немската държава.
  • #1
    8 rate up comment 5 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Амбициозен план. Надявам се да успеят. Всички ще спечелят от това и на първо място планетата Земя и нашите деца разбира се ...