IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota също напуска Великобритания при "Брекзит" без сделка

Японската компания произвежда по 180 000 коли годишно на Острова

Toyota също напуска Великобритания при

Японският производител Toyota ще спре производство във Великобритания, ако страната напусне ЕС без склучване на сделка (т.н.- "твърд Брекзит"), съобшава агенция Bloomberg. 

Намеренията на марката бяха обявени пред журналисти от шефа на европейското подразделение на компанията Йохан ван Зил. Той все пак изрази надежда, че на Toyota няма да наложи за закрие бизнеса си във Великобритания.

През 2017 г. японският концерн вложи 316 млн. долара в създаване на производствени мощности за новата версия на модела Coroolla. В момента Toyota сглобява на Острова около 180 000 автомобила на година, като освен това има и собствен завод за двигатели.

По-рано друг японския производител - Honda, обяви, че закрива своя завод в Суиндън през 2021 г. На свой ред Nissan се отказа от производството на модела X-Trail във фабриката си в Съндърланд, като това се дъжи на новите правила за дизеловите двигатели и спада на продажбите във Веикобритания.
Като цяло, именно Великобритания дълго време беше центъра на производството на японските автомобили в Европа. В момента Honda, Nissan и Toyota притежават три от шесте най-големи автомобилни завода в страната.

Снимка: Toyota

0 от 500