IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Казваме ли сбогом на спирачките?

Идват лоши времена за Brembo, Ferodo и другите производители на апарати и накладки

Отдавна вече е ясно, че от класическите три педала в автомобила през ХХI век ще оцелеят само два. На някои отделни пазари като Америка педалът на съединителя е вече рядкост, а и на останалите ще изчезне съвсем скоро заради електрификацията и автономното управление.

педали
Песента на най-левия педал в автомобила е изпята. Обречен ли е обаче и средният?

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ОБАЧЕ същата съдба да споходи и педала на спирачката? И да ни остави само с едно нещо за натискане, като в детските блъскащи се колички? Всъщност не само е възможно, а дори е много вероятно. На пазара вече има автомобили, които не се нуждаят от крачни спирачки, и единствената причина да ги имат е, че все още регулациите ги изискват. А компаниите, които произвеждат спирачни компоненти, трескаво търсят начини да разнообразят дейността си, за да не отидат в една и съща графа с производителите на газени лампи и видеотеките.

ОБЯСНЕНИЕТО Е В НЕЩО, наречено "регенеративно спиране". Повечето от нас го свързват с най-новаторските технологии от Formula 1, като прословутата KERS. Но всъщност регенеративното спиране е на повече от 120 години. В края на XIX век Луи Кригер, един от първите производители на електрически автомобили, го въвежда в три свои модела. Кригер се сеща, че електромоторите, които задвижват предните колела, могат да работят и в обратна посока - зареждайки акулуматорите, когато колата намалява и спира. Това не само увеличава пробега, но и прави спирането по-лесно, намалявайки в същото време износването на спирачните накладки и дискове.

Krieger Brougham

Електрически Krieger Brougham от 1904 с регенеративно спиране

В НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК за кратко има доста оспорвана надпревара между бензиновите двигатели и електромобилите. Откриването на нови и богати нефтени находища обаче дава огромно ценово предимство на бензина, докато електромобилите остават ограничени от примитивните си все още батерии.
Сто години по-късно нещата се обръщат, най-вече под влияние на политиците. Китай и много от европейските страни са твърдо решени да наложат електрическите и хибридните модели за сметка на двигателя с вътрешно горене. Което е лоша новина за спирачките.

Krieger Brougham батерии

Акумулаторите на Krieger Brougham. Несъвършените батерии и все по-евтиният петрол са двете причини двигателят с вътрешно горене да победи електромотора в началото на ХХ век

РЕГЕНЕРАТИВНОТО СПИРАНЕ е ключов компонент от електрическата революция. Всички електромобили и хибриди го имат, в една или друга степен. Аudi e-tron например, които има най-ефективната регенерация от всички текущи модели, разчита на регенерацията за около 30% от своя 400-километров автономен пробег. В е-tron все още има нормален спирачен педал - но при умерено спиране компютърът всъщност активира не спирачните дискове, а спира чрез електромоторите.
При други модели, като плъг-ин хибрида Mitsubishi Outlander или Tesla Model 3, шофьорът сам регулира степента на регенерация - от мека, при която колата все пак може да се движи по инерция, до максимална, при която започва да спира в мига, в който отпуснете педала на газта.

Audi e-tron

Цели 30% от 400-километровия пробег на Audi e-tron идват благодарение на регенеративното спиране

ОЩЕ ЕДНА КРАЧКА към раздялата със средния педал е направена в новия Nissan Leaf. Електромобилът има класическа спирачка, но тя е само за спешни случаи. За останалите имате един бутон, озаглавен ePedal, който на практика превръща газта в спирачка. В момента, в който леко отпуснете педала, се задейства регенеративното спиране. Ако го освободите изцяло, се задействат и спирачните апарати. Да спираш чрез вдигане на крака от педала изглежда доста неестествено за опитните шофьори, но всъщност бързо се свиква.
А може и да не се наложи да свиквате, защото напредъкът в автономното управление вече е във фаза, в която автомобилът е способен и сам да преценява кога да спре. Mercedes например вгражда в S-класата система, която следи и пътната карта, и обстановката, и може сама да намалява скоростта, когато наближите завой или препятствие.

Nissan Leaf e-pedal

Включването на бутона "е-pedal" на практика превръща Nissan Leaf в автомобил само с един педал

ВСИЧКО ТОВА СА ЛОШИ НОВИНИ за един сектор от автомобилната индустрия, който доскоро бе сред най-доходните. Производството на накладки, дискове и други фрикционни материали се оценява на близо 14 милиарда долара годишно - но с разпространението на електрическото задвижване ще се стопи драстично. Затова и гигантите в този сектор (като Brembo, EBC, Wagner, Akebono, TRW, Bosch, Bendix и Ferodo) усилено търсят начини да разнообразят бизнеса си и да компенсират за намаляващите приходи.
Дори и спирачките да оцелеят в познатия ни вид, редовната смяна на накладки ще остане в миналото. Регенеративното спиране намалява значително износването им - до такава степен, че автомобил като e-tron например едва ли ще се нуждае от повече от един комплект в целия си експлоатационен живот. Това е факт дори при по-старите поколения на Toyota Prius с тяхната по-ниска степен на регенерация - по света има хиляди таксита Prius, навъртели по милион и повече километра с оригиналния си комплект накладки.

 

0 от 500
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Gogo ( преди 3 години )
    Ако бяхте си направили труда да задълбаете повече в електрическите машине щяхте да знатете, че регенеративното спиране не действа при ниски скорости (2..3 ..5км/ч). Може да намалите скоростта но е и да спрете напълно. За аварино спиране пък съвсем.
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Тодор ( преди 3 години )
    И какво става като караш на темпомат и възникне ситуация в която трябва да спреш рязко...
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 22 ( преди 3 години )
    баце, ако държиш да споделиш мнението си, вземи научи български поне на ниво трети клас
  • #18
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Георги ( преди 3 години )
    Извинявам, се но няма по *** тема, кой сте вие че да казвате че феродо брембо и т. Н. Ще си заминат, алоу ми и те ще почнат да произвеждат части ЗА КЕРС системата, ръчната спирачка как ще се замести? Господа ИНЖЕНЕРИ? ТО бива бива да няма какво да пишете ама.... Аи дърпайте
  • #17
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Станков ( преди 3 години )
    Глупости, моя хибрид Тойота изяде първите си накладки за 35000 км, при пъргаво градско шофиране, колата е произведена 2017 г.
  • #16
    24 rate up comment 24 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Значи новите коли няма да могат да се движат по инерция. Пълен смях. Значи ще хабиш ток дори и когато няма нужда от ускорение иначе колата ти ще спира нарочно сама. Какви са тия глупости?
  • #15
    27 rate up comment 6 rate down comment
    Пак съм аз ( преди 5 години )
    За аварийно спиране винаги ще се използват спирачките-баси глупавата статия...
  • #14
    22 rate up comment 12 rate down comment
    Enzo ( преди 5 години )
    Ауди давали пари за ПР!АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ автомобилни производители дават ЕДИНСТВЕНО пари за ПР, когато става въпрос за това как ще продават масово, както продават бензинови и дизелови автомобили, електромобили. Всички изложения, всички статии, всички концепти, всички характеристики, всичко е измислица. И никога електромобилът няма да стане масов. Много ми хареса определението за батерриите в статията - "примитивните си батерии". Ха, ха, ха... Че те батериите и сега са примитивни. Не се лъжете.
  • #13
    28 rate up comment 12 rate down comment
    Чудесно ( преди 5 години )
    Освен чист градски въздух ще имаме и по малко твърди частици канцерогенен спирачен прах, дето го дишаме
  • #12
    32 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Казваме ли сбогом на спирачките? казваме ли сбогом на елементарната мисъл? с регенерация не се спира внезапно. Ако са направили ***. който при отпускане задейства спирачките а не при натискане (Нисан), това все още се нарича спирачка.. нали? Спирачките ще ги има докато има коли - да по-рядко ще се сменят накладки.. и е вероятно да има загуби за Феродо и компания..