IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарната Honda NSX навърши 30 г. (ВИДЕО)

Моделът дефинира понятието "ежедневен суперавтомобил"

Легендарната Honda NSX навърши 30 г. (ВИДЕО)

Февруари 1989 г. Стотици се тълпят пред щанда на Acura на автосалона в Чикаго. Под коприненото покривало се спотайва горещо дебатираната, близка до серийно производството японска копцепция. Автомобил, на който Ferrari се присмива, а експертите са убедени, че ще има малко неща с този, който бъде качен на поточната линия. Голяма грешка от тяхна страна.

NSX беше много повече от просто още една бърза кола на пазара. Япония проектира автомобил за водене на война срещу най-големите европейски суперавтомобили, но запази етоса на Honda/Acura с функционален и траен дизайн. Докато деликатните модели на Ferrari и Lamborghini от онази ера прекарваха голяма част от времето си в сервизите, NSX бе суперавтомобил, който можеше да се изпорзва ежедневно без потенциални аварии. Или пожари.

Honda NSX (New Sports car eXperimental) дефинира понятието "ежедневен суперавтомобил". Със своята надеждност, ниски експлоатационни разходи и силна ергономичност в ДНК-то на колата, беше създадено нещо напълно различно. Чудесен пример за това беше салонът, в който не само витаеше чувството на едно цяло, но и видимостта на водача бе на такова ниво, каквото нито един друг подобен автомобил не можеше да осигури.

Суперавтомолите обаче не впечатляват с това, колко пазарски чанти може да поберете в багажника - всичко е свързано с мощността. NSX не разочарова със своите 274 к.с. от 3.0-литровия V6 VTEC двигател, чиято производителност бе равна на конкурентите по онова време. Оборудвана с петстепенна механична скоростна кутия, тази кола можеше да ускори от място до 100 км/ч за 5,9 сек - колкото Ferrari 348, който струваше 40 000 долара повече.

NSX обаче беше и повече от един автомобил, който може да се движи адски бързо по права линия. Това бе първата кола, построена с алуминиево монокок шаси, поради което беше лека и здрава. Легендарният шампион от Формула 1 Аертон Сена дори бе привлечен, за да помогне в окончателните разработки на дизайна и "новобранецът" да се превърне в истински драйвърски автомобил. Докато достойнствата на повечето суперавтомобили се изследват подробно от ентусиастите, NSX си остава една от най-уважаваните коли в "обикновения" автомобилен свят.

Моделът се разви доста в своя 15-годишен производствен цикъл. В крайна сметка, задвижван от по-голям 3.2-литров двигател на фона на поредица промени на шасито за още по-добро управление, скоро супертомобилът се превърна в технологичен еталон за конкурентите. През 1992 г. негова модификация стана и първата в света с обозначението Type-R - става дума за продавания само в Япония NSX Type-R.

Honda NSX-1

След като производството бе спряно през 2005 г., Honda не предложи нов модел на мястото му. Трябваше да изминат цели десет години, за да може NSX да се издигне от пепелта като съвременно предизвикателство към днешните суперавтомобили. За тези 30 години, откакто концептът дебютира в Чикаго, Honda NSX се превърна в жива легенда.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Най-бавната версия на Диабло е с 492 к.с. и ускорява от 0-100 за 4.5 секунди. Хубаво е да се чете а не само да се плюеРазбира се диота си мисли че времето от 0 до 10 0 е най-важното. Факт е че стоковото Диабло е било с плашеща управляемост и на по-сгъната писта NSX го е правел смешен
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    D[V01D] ( преди 5 години )
    ... спрямо новите конглокенти (особено немските), новата Супра е под въпрос, Мицубиши Ево вече няма, Импрезите държат ниво още, но и нищо кой знае какво като иновация при тях, а за коли като 300ZX, RX-7, 3000GT, Silvia или за нещо подобно японците си правят оглушки или дават мъгляви обещания. За жалост не вярвам и че подобни машини ще се повторят. Та конете не са всичко. Все едно да ми кажеш, че оня Астън от съседните статии е повече кола заради конете си спрямо NSX-a. Несериозно е.
  • #1
    9 rate up comment 0 rate down comment
    D[V01D] ( преди 5 години )
    То това е идеята пич, че не всичко е в конете. Идеята на машини като тази, GT-R, Супра или 3000GT, че мачкаха коли като Ферафи или Ламбо въпреки повечето им коне. При това без да влизат през седмица в сервиза. Сега за съжаление японците не правят вече такива машини. Или поне сегашните нямат нито харизмата на старите, нито бият толкова немски, американски или италианските конглокенти, както преди 20 - 30 години. Новата NSX се оказа нищо особено, последния GT-R остаря и вече се вижда как изнемогва