IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo получава хибридни технологии от Формула 1

Sauber ще участва в разработката на новите 8C и GTV

Alfa Romeo получава хибридни технологии от Формула 1

През лятото на миналата година Alfa Romeo представи амбициозен 5-годишен план за развитието на марката, като за негов архитект се смята покойният главен изпълнителен директор на FCA Серджо Маркионе. Планът предвижда интересни модели, но не дава подробности за посоката, в която ще се развива задвижването им.

Но с влизането на Alfa Romeo във Формула 1 за сезон 2019, нещата започват да добиват много интересен обрат. Миналата година италианската марка плати на Sauber, за да ребрандира моторите на Ferrari и да ги „доставя” на швейцарския тим. Сега е сменено името на отбора и Alfa Romeo участва във Формула 1 със „собствен тим”, въпреки „отдолу” си е пак Sauber.

При представянето на новия болид на тима за сезон 2018 шефът на Sauber Фредерик Васьор разкри, че италианската марка може да получи хибридни технологии, които са дериват на тези, използвани от отбора във Формула 1.

„Вече работим по един такъв проект заедно и скоро ще видите резултата – заяви Васьор преди PistonHeads.com. – За нас това е сериозна възможност, но по този проект работи основно екипът ни в базата в Хинвил, не можем да отделяме хора от отбора, които ходи по състезания.”

Освен това, Васьор намекна, че Sauber и Alfa Romeo работят по развитието на още няколко проекта.

Тази оскъдна информация дава възможност за много спекулации. Но плановете на Alfa предвиждат два нови кросоувъра – един в компактния клас, позициониран под Stelvio и един 7-местен, който ще по-голям и луксозен. При тях е възможно да се появят хибридни версии, но те няма да спечелят големите заглавия в медиите.

Доста по-интересно ще е при възраждането на 8С и GTV. Предполага се, че и двамата спортни модела ще са хибриди, като 8С ще е спортният флагман на марката с двигател, разположен пред задния мост, а GTV най-вероятно ще е купе версията на Giulia и също ще има варинат Quadrifoglio.

При всеки един от тези модели употребата на хибридни технологии, „идващи от Формула 1”, при това с помощта на Sauber, ще се отрази отлично на имиджа на колата. А и да не забравяме, че в същия този 5-годишен план беше поставена цел Alfa Romeo да постигне 400 000 продажби на година.

Сега във Формула 1 се използват два типа хибридни системи. Едната преобразува в енергия топлината, отделена от турбото, а другата превръща в енергия топлината, която се отделя от спирачките при спиране.

0 от 500