IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кое е по-евтино за поддръжка - електромобил или кола с ДВГ?

След 5-годишно проучване в пет европейски страни резултатите са доста интересни

Кое е по-евтино за поддръжка - електромобил или кола с ДВГ?

Поддържането на електрически автомобили е много по-евтино от бензинови или дизелови коли. Това  доказва  проучване, проведено в пет европейски страни. В продължение на 5 години учени изследвали работата на електрическия VW Golf. В крайна сметка те отчели, че за този срок поддържането на електрическия или хибриден модел на немската марка излиза по-евтино от бензиновата му версия.

Отбелязва се, че в петте проучвани страни - Франция, Германия, Норвегия, Холандия и Великобритания, електрическият Golf струва по-евтино, ако се вземе предвид базовата цена на автомобила, а също така пътните и данъчните разходи.

В същото време от Международния съвет за чист транспорт подчертават, че данъчните облекчения ще насърчат закупуването на автомобили с нулеви емисии. Например, във Франция, Германия и Великобритания цената на притежаването на електрическа кола е много по-ниска благодарение на схемите за бонуси - 6000 евро във Франция, 4380 евро в Германия и 5100 евро във Великобритания. Освен това в Германия и Обединеното кралство има намаления за покупката на хибриди - съответно от 3285 и 2800 евро.

На пръв поглед това показва, че схемата за стимулиращи бонуси е ключът към популяризирането на електрическите превозни средства. В Холандия и Норвегия обаче такива схеми няма, но тези страни обаче имат висока данъчна ставка за превозни средства с високи емисии. Миналата година една трета от продадените нови коли в Норвегия бяха електрически.

0 от 500
  • #17
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Тодор Несторов ( преди 5 години )
    Говори се за проучване на разходите по поддръжка но, освен бегли числа по преференции към цените - които, НЕ СА разходи по поддръжката - нищо конкретно. Бихте ли уточнили, моля?
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Николай Тодоров ( преди 5 години )
    Още един платен драскач.
  • #15
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Иван Евтимов ( преди 5 години )
    Няма автомобили с нулеви ЕМИСИИ! В някои страни електромобилите замърсяват въздуха повече от автомобилите. Всичко това зависи от енергийния микс на дадена страна. Винаги трябва да се сравняват превозните средства за целия им жизнен цикъл - производство, експлоатация и рециклиране.
  • #14
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Сашо ( преди 5 години )
    Купувам си една бензинка за 2000 лв - намират се не лоши, давам още около 2000 лв за да я стегна и да и сменя всичко съмнително, давам още 1000 лв за една газова инсталация и си карам поне 10 години без никакви проблеми екологична кола с всичките екстри на нормалната кола. А който иска да си купува електрическа кола.
  • #13
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Хибрид ( преди 5 години )
    Да и на хибрида като му се скапе батерията,кво правим,нова струва една чанта пари
  • #12
    8 rate up comment 7 rate down comment
    iva81 ( преди 5 години )
    Колкото и платени статии да пишете трудно ще излъжете народа.Колко ел.Голфа и колко горивни продадоха от ФВ през 2018?1:35! За какво повече даа говорим и да ни агитирате. голата истина е следната: На 5тата година батерията си губи капацитета и иска смяна 6-7000Е .Обещаните 250-300км пробег в действителност са 150.Зареждането отнема 8-10 часа а зарядните станции дори да ги има в града ви са постоянно заети.Къде е Киро на кирия?Ел коли купуват главно гъзарите за имидж.Подобно е като с Фераритата !
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Баце по 2 бона едно ел. колело... ходи купи за цялото семейство де ... и *** да ти го гепи...:)
  • #10
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това е бъдещето! Богатите ще карат ел. коли а бедните ще карат ел. велосипеди или ще ползват обществен транспорт.Това беше мечтата и плана на червените комунисти още едно време. Ама не можаха да го изпълнят. Сега сините комунистите ще се пробват пак.
  • #9
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    По евтино излиза придвижването с мотор/скутер!Още по евтино е със велосипед!А най евтино е пеша!
  • #8
    11 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Стикера, с Голф дизел минаваш 1000 км с едно зареждане, с Е минаваш 200, куги ше ти излезе киро на кирия да висиш ти 4 часа вързан за кабиля вместо да пътуваш!