IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на нови коли продължават да падат

Основната причина си остават новите екологични стандарти

Продажбите на нови коли продължават да падат

През януари регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз отбелязва понижение за пети пореден месец, продължавайки движението надолу, което започна след влезлите в сила от миналия септември нови стандарти за вредни емисии (WLTP стандарт). Данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) показват пореден спад при продажбите и в България в началото на настоящата година.

Продажбите на нови пътнически автомобили в ЕС се е понижила през януари с 4,6% на годишна база след спад с 8,4% месец по-рано, отбелязвайки по този начин пад за пети пореден месец. Въпреки това, в началото на годината са регистрирани 1 253 596 нови автомобила спрямо 1 195 665 точно преди година, като това е вторият техен най-голям брой за месец януари от 2009 г насам.

Отбеляза се, че е отчетен спад при регистрацията на нови автомобили в рамките на целия ЕС, включително и в петте водещи европейски автомобилни пазари. Особено намаляване на новорегистрирани автомобили се забеляза в Испания (-8,0%) и в Италия (с-7,5%). По-малко е във Великобритания (-1,6%), Германия (-1,4%) и Франция (-1,1%).

Според ACEA, продажбите на нови автомобили в България също са отбелязали понижение през януари с 4,9% до 3 564 единици спрямо годината по-рано, когато бяха продадени 3 723 автомобили и след спад с цели 16,5% през декември, като това представлява намаляване на регистрацията на нови автомобили в нашата страна за четвърти пореден месец.

Солиден спад при продажбите на нови автомобили през януари отчете Nissan (-26,1%), следвана FCA Group (-14,9%), Jaguar Land Rover Group (-5,7%) и Toyota Group (с 5,4%). Продажбите на германския гигант Volkswagen Group са се свили с 6,5%, като при марката Volkswagen намалението е с 3,8%), Porshe (- 49,7%), Audi (- 17,3%) и Skoda (- 5,1%). Растеж се отчита само при Seat (+7,6%).

По-слабо понижение на продажбите отчитат от PSA Group, включваща марките Peugeot, Opel, Citroen и DS (-1,9%) и от Renault Group с марките Renault и Dacia (- 0,7%). Продажбите на BMW Group с намалели с 2,7% и а на Daimler, часто от който е Mercedes, с 1,3 на сто.

Още по темата - четете в Dnes.bg

0 от 500