IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

FCA е все по-близо до продажба на Maserati и Alfa Romeo

Купувач ще бъде китайският холдинг Geely

FCA е все по-близо до продажба на Maserati и Alfa Romeo

Италиано-американският концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) все пак ще продаде две от марките си - Maserati и Alfa Romeo. Слуховете за подобни намерения се носят от години, но бяха позаглъхнали. Сега те отново набират сила, като вече има и конкретен купувач на двата бранда, съобщава немското изданието Automobilwoche.

Според информацията, това ще бъде китайският автомобилен гигант Geely, който вече притежава два европейски марки в портфолиото си - Volvo и Geely. Те заедно с Alfa Romeo и Maserati ще сформират група от премиум-производители. Припомня се, че FCA вече се раздели с Ferrari, CNH Industrial и Magneti Marelli, като първите две компании се отделиха и поучиха независимост, а третата беше продадена.

Изданието цитира мнение на експерта от FCA - Джузепе Берта, според който в концерна рязко са променили политиката след смърта на главния изпълнителен директор Серджио Маркионе през лятото на миналата година. Посочва се, че Geely отдавна търси нещо, което да противопостави на хладния и консервативен образ на Volvo и покупката на Alfa Romeo е чудесна възможност в тази посока.

За Fiat- Chrysler най-важна (естествено заедно с марката Ferrari) си остава компанията Jeep, която инвестира в нови модели. Твърденията за предстояща раздяла с двете италиански марки се засилват и заради слабите им резултати, най-вече на Maserati. Те се дължат както на новите екологични стандарти, така и на увеличените такси за покупка на нов автомобил в Италия. За разлика от други производители, двете компании не могат да компенсират спада си с по-добри продажби в други региони - например САЩ.

Снимка: Alfa Romeo

 


 

0 от 500