IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford е обвинен в кражба на технологии

Инженери от Масачусетският технологичен институт дадоха производителя на съд

Ford е обвинен в кражба на технологии

Трима инженери от Масачусетският технологичен институт (МИТ) твърдят, че компанията Ford използва за двигателите си процес за комбинирано и директно впръскване на горивото, който те са изобретили.  Автомобилният производител е отказал да им плати комисионна за технологията и учените за са завели дело във Федералния съд на САЩ, съобщава агенция Bloomberg.

В иска на тримата инженери е посочена конкретна сума, която искат да им бъде изплатена от автомобилната компания, но тя засега остава тайна. Съобщава се единствено, че тя е пресметната спрямо нейното използване във всеки един автомобил, продаден от Ford.

Инженерите от МИТ се казват Лесли Брумбърг, Даниел Кон и Джон Хейууд. Тримата твърдят, че са измислили напълно нов метод за впръскване на горивото, който създава възможно най-добрата горивно-въздушна смес. Ръководството на учебното заведение им е дало правото за патент и те са основали компания специално за лицензиране на технологията.

Ford engine

Още през 2014 г. учените са се свързали с компанията Ford по повод, като са предложи своята система, но са получили отказ. След това обаче автомобилният производител е започнал да използва технологията в свои двигатели. А през 2017 г. официално е обявил, че ще разчита на нея за голям брой мотори, в това число 3,3-литровия атмосферен V6,2,7-литровия EcoBoost V6, 3,5-литровия EcoBoost V6 и 5,0-литровия атмосферен V8.

От Ford отказаха официално изявление, като заявиха единствено, че няма да коментират казус, който се решава от съда.

Снимки: Ford

0 от 500