IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Учени: Германия ще страда най-много от Brexit

Ако не се стигне до споразумение, 100 000 работни места изчезват

Германия ще е втората най-потърпевша икономика след самата Великобритания, ако се стигне до излизане на кралството от ЕС без сключено търговско споразумение, твърдят учени от университетите "Лайбниц" и "Мартин Лутер". По техни изчисления подобен "твърд" Brexit ще нанесе огромни икономически щети на Европа и ще доведе до загубата на 600 000 работни места в световен мащаб.

MINI завод, Оксфорд

Заводът на MINI в Оксфорд. В BMW са готови да прехвърлят производството в Холандия, ако се стигне до твърд Brexit

Най-голям дял от тези загубени работни места се пада на Германия - около 100 000, прогнозират икономистите. Поне 15 000 ще са съкратените позиции в автомобилната индустрия, най-вече в заводите на Volkswagen във Волфсбург и на BMW в Динголфинг. Обединеното кралство е четвъртият най-голям пазар на BMW в света след Китай, САЩ и Германия. Евентуалното въвеждане на митнически режим обаче би намалило търсенето във Великобритания с около една четвърт, пресмятат експертите от "Лайбниц". Според тях силно потърпевши ще са и компании от технологичния сектор като Siemens например.

Самите мениджъри на германските автомобилни гиганти отдавна предупреждават, че негативите от "твърд" Brexit далеч няма да се изчерпят само с митата. Всякакви забавяния по трасето ще оскъпят сложната и изчислена до секундата система от доставки в производството им. Перспективата да няма търговско споразумение е "във висша степен тревожна", призна главният изпълнителен директор на Daimler Дитер Цетше. А от браншовата организация на германската автоиндустрия предупредиха, че Brexit без сделка ще е "почти фатален" и ще обрече работните места в заводите на компаниите на Острова.
 

Дитер Цетше, Daimler
Перспективата да няма търговско споразумение е "във висша степен тревожна", призна Дитер Цетше, шефът на Daimler

"Твърд Brexit ще обърка глобалните вериги за доставка", коментира Оливер Холтемьолер, един от съавторите на проучването. След Германия най-голяма загуба на работни места се очаква в Китай (60 000) и Франция (50 000).

 

0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Х ( преди 5 години )
    И това изречение ми стана интересно" Brexit без сделка ще е "почти фатален" и ще обрече работните места в заводите на компаниите на Острова" уж в Германия ще загубят пък за заводите в на острова ще е фатален, да не работят немци в тия заводи ми е интересно.
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    IvanNikolov ( преди 5 години )
    Да не ги мислим германците и британците. Няма да си оставят коня в калта. Ще намерят начин за взаимноизгодно положение, което да не им навреди на икономиките.
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Брей, брей, брей... Тези учени, много учени... пак откриха топлата вода.Германия може да страда най-много, но БГ ще изпати в пъти повече, повчрвайте ми, скока на парното/тока/водата ще го обяснят по някакъв начин с брекзит. И аз още не знам как, но ще го измислят, ще видите.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    и какво може да направи Германия, Франция и останалите ЕС страни, освен да чакат британците да се наиграят?... За Гелмания може би ще са 15000 съкратени позиции, но за UK ще са доста повече, след като се затворят всички заводи на марки от европа..