IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безключовият достъп бе обявен за опасен

Само 7 от общо 237 модела покриха изискванията на ADAC

Безключовият достъп бе обявен за опасен

Специалистите от германската обществена организация на автомобилистите General Automobile Club (ADAC) тества надеждността на системата за безключов достъп на 237 модела. От тях 230 не успяха да покрият изискванията, съобщават от ADAC.

Функцията за за безключов достъп до автомобила и стартиране на двигателя с бутон е една от най-търсените опции при клиентите, като вече се поставя на модели от всякакви класове. При някои от тях тя дори влиза в базовото оборудване, тъй като е много удобна. Но се оказва също, че е и доста опасна.

Експертите от ADAC са тествали 237 модела от 30 марки, като 230 от тях са се оказали уязвими от атаки на хакери, използващи устройства за прехващане на сигнала, които са много евтини и се продават свободно в интернет. С тяхна помощ крадците сканират сигнала, подаван от ключа, след което го записват и усилват, за да могат да отворят без проблем автомобила

достъп без ключ

Само 3 модела са успели да се противопоставят напълно на хакерска атака и те са на британската компанията Jaguar Land Rover. Става дума да електричекият кросоувър Jaguar I-Pace, всъдеходът със средни размери Land Rover Discovery и компактният кросоувър Range Rover Evoque.

Други 4 модела също имат добро ниво на защита, което кара специалистите от ADAC да излязат със заключение, че опасността от атака срещу автомобилите с безключов достъп все още е много сериозна.

Снимки: BMW

 

0 от 500