IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако дръпнеш електрическата ръчна спирачка с 200 км/ч? (ВИДЕО)

Вижте и как устройството работи при преминаване на поредица от завои

Какво се случва, ако дръпнеш електрическата ръчна спирачка с 200 км/ч? (ВИДЕО)

Автомобилите с класическа ръчна спирачка стават все по-малко и по-малко, като съвсем скоро най-вероятно шофьорите ще бъдат лишени от нея. И ще трябва да се задоволят м малкия превключвател, който се среща на все повече автомобили.

От една страна използването на електрическа спирачка, която се активира след паркирането на автомобила, е много по-удобно, но от друга – подобна конструкция явно ограничава възможностите за използване на ръчната спирачка. Или пък не е така? И какво ли ще се случи, ако при висока скорост се натисна превключвателя и той бъде активиран?

Отговор на тези въпроси се опита да даде водещият на британското автомобилно шоу Top Gear - Крис Харис, който лично провери как работи електрическа ръчна спирачка при движение с пълна газ. Той ускори хечбека Volkswagen Golf R до близо 200 км/ч, като активира устройството. И вместо да спре рязко с  блокирани и димящи гуми, автомобилът просто намали скоростта до пълен покой.

Във видеото Харис се опита да даде отговор и на друг въпрос – дали електрическата ръчна спирачка може да се използва за преминаване на завои, при които стандартното устройство осигурява приплъзване? Само може да се убедите, доколко е възможно това.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Моята електронна ръчна е на 16 години и когато я кликна с повече от 30-40 км/ч тя просто дава звуков сигнал и не се активира. Но е от първите, да не кажа първата такава.
  • #6
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Колкото и да я натискаш продължително е все тая. Или действа или не с едно натискане. Активира се по електронен път драги. По принцип на всички коли с електронната спирачка трябва да действа, както в случая с видеото, т.е. при активиране колата да спира. Друг е въпросът, че мен не ме кефят. Двете ми коли са с електрони, а едната, която всъщност е най-новата е с ръчна и завоите мога да ги вземам както си искам аз. Особено сега зимата кефа е гарантиран.
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Ако жена ти беше продължила да държи бутона на Киата и тя щеше да спре. Просто задръжте бутона до спиране
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Като дръпнеш механичната при 200 на другия ден те намират забит в дърво на 50 метра в ляво от пътя.
  • #3
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    ръчната беше нередно да я модернизират според мен, но щом работи.. Винаги е добре да има втори спирачен вариант и то механичен, а не електронен.
  • #2
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    "Колата просто изпищя, написа нещо на дисплея, че не може така, и си продлжи." да ти имам колата - дано не се налага да се ползва някога ръчната по прендназначение в движение...
  • #1
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Това, явно, зависи от производителя, няма един отговор.Жена ми по грешка цъкна копчето на ръчната на Киа Соренто. Колата просто изпищя, написа нещо на дисплея, че не може така, и си продлжи.