IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рекордно обезщетение за повреден Jaguar XJ

Съдът нареди на дилър да изплати 553 000 евро на клиент

Рекордно обезщетение за повреден Jaguar XJ

Собственик на Jaguar XF трябва да получи огромно обезщетение от дилър на Jaguar и Land Rover за неизправен автомобили, съобщават руските медии. Съд в Санкт Петербург нареди на търговеца да изплати на свой клиент сумата от 41,7 млн. рубли, което е около 553 000 евро.

Историята започва през 2016 г., когато Алексей Кравченко си купува Jaguar XJ. Колата е произведена през 2013 г., като руснакът плаща за нея 2,35 млн. рубли (30 500 евро). След 6 месеца клиентът решава да продаде лимузината на своя приятел Хаваж Хатиев за 2 млн. рубли (26 500 евро). До сделка обаче не се стига, тъй като автомобилът спира да пали.

Jaguar XF

Кравченко е принуден да си вземе колата обратно, но Хатиев предлага да му помогне и тя е закарана в сервиза на дилъра „Ролф Естейт” в Санкт Петербург. Тъй като луксозният седан все още е в гаранция (тя важи 3 години от датата на първата продажба), дилърът извършва ремонт за своя сметка, като сменя електронния блок на системата за запалване на двигателя. Колата е върната на собственика, но ден по-късно отново отказва да запали и пак се озовава в сервиза, където остава близо 2 месеца.

В крайна сметка, Кравченко и Хатиев се възползват от точка в договора, според която собственикът има право на обезщетение, ако автомобилът прекара повече от 45 дни в сервиза заради една повреда. Дилърът обаче отказва да плати неустойката и историята стига до съда, който в крайна сметка решава, че продавачът е виновен и го задължава да плати 41,7 млн. рубли обезщетение. В тази сума влизат 20 млн. рубли (265 000 евро) като обезщетение и 13,9 млн. рубли (18 420 евро) като глоба.

Jaguar XF

Сумата изглежда доста стряскаща, но според Закона за защита потребителите в Русия, търговецът трябва да плаща неустойка в размер на 1% от стойността на стоката на ден. В случая не се взима цената, за която е купен този Jaguar XJ (30 500 евро), а стойността му като нов в годината на продажба – 103 000 евро. И тъй като делото върви повече от година, то сумата нараства непрекъснато и достига 31 млн. рубли, но съдът я намалява до 20 млн.

Сега дилърът обжалва решението на съда пред по-висша инстанция, като претендира, че Кравченко си е купил кола на старо, а не нова. Така че, не е изключено историята да има друг завършек. Засега обаче това е най-голямото обезщетение, присъдено от съда, за неизправен автомобил в Русия. Предишният рекорд беше на собственик на BMW 5-Series, който през 2015 г. получи 30 млн.рубли (396 000 евро), след като неговата кола се оказа повредена.

Снимки: Jaguar

 

0 от 500