IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Джеймс Мей разкри какво би карал до края на дните си (ВИДЕО)

Това е BMW 320i, а любимата му нормална кола е Suzuki Swift

Джеймс Мей разкри какво би карал до края на дните си (ВИДЕО)

Може да се каже, че през годините Джеймс Мей е притежавал еклектична колекция от автомобили, като се има предвид, че е купувал всякакви коли - от Fiat Panda до Ferrari 458 Speciale. Първият му автомобил е употребяван Vauxhall Cavalier от 1978 г., а първата му нова кола, купена директно от дилър, е второто поколение на Porsche Boxster S. Сред другите забележителни модели са Rolls-Royce Corniche от 1972 г., Ferrari 308, Alfa Romeo 164 и BMW i3.

Какво е бъдещето на гаража на прочутия журналист? В интервю за DriveTribe - онлайн платформа, която той основава заедно с Ричард Хамънд и Джеръми Кларксън, Мей беше попитан да назове само една кола, която би карал до края на живота си. Той отговори, че това е BMW 3 Series във версията 320i. Защо?

"Този автомобил е елегантен. Изискана. Обичам да съм в него. Достатъчно мощен е. Релаксиращ. Удобен. Добре направен. Има всичко необходимо. Не е твърде скъп", отговаря Мей.

В същото видео интервю, проведено в бръснарница, прочутият тв водещ дава висока оценка на новата Toyota Supra и разкрива своята неприязън към дизеловите автомобили. 56-годишният журналист обявява, че Suzuki Swift е любимата му нормална кола и посочва Alpine A110 като най-добрият автомобил, който е карал през 2018 г. Мей толкова много харесал френското спортно купе, че си купил едно, въпреки че ретро дизайнът, приложен към съвременен автомобил, не бил много по вкуса му.

Видео: DriveTribe/YouTube

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    На сузуки суифт като вдигнеш над 4000 оборота не звучи ли като свръхзвуков самолет? Карах едно такова веднъж по магистралата и ми се наду главата. Но може и да не е било съвсем наред - на доста километри беше.