IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тръмп не се отказва от митата за европейски коли

Прогнозите са за скок на цените с около 6000 долара

Тръмп не се отказва от митата за европейски коли

Налагането на мита за европейските автомобили, влизащи на пазара в САЩ най-вероятно ще е следващата важна крачка в политиката на президента Доналд Тръмп. Това обясни шефът на финансовата комисия в Сената Чарлз Грасли, който обаче уточни, че става въпрос за негова прогноза, а не за потвърдена от канцеларията на президента инициатива.

Според Грасли, до средата на февруари ще стане ясно дали САЩ ще облагат с 25% вноса на автомобили и компоненти за производството им в Щатите, като идеята зад този ход е да бъде принуден ЕС да сключи ново търговско споразумение със САЩ.

През миналата година Тръмп сериозно нагнети тази тема и това наложи среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след която стана ясно, че преговорите продължават и може да не се стигне до мита. По-късно официалната политика на САЩ беше, че няма да има мита за колите, идващи от ЕС и Япония, докато е налице „прогрес в преговорите” с тях.

Основното искане на Тръмп е ЕС да се откаже от митото от 10%, с което се облагат американските коли в Европа. Сега в Щатите митото за европейски автомобили е 2,5%, а това за пикапи – 25% - пряка мярка за защита на местните производители.

Налагането на мита на европейските и японски коли, както и на компонентите за производството им, идващи отвън, се приема като изключително лоша новина от автомобилните компании, които вече провеждат сериозни лобистки кампании във Вашингтон, но засега без ясен резултат. Според независими прогнози, ако митата от 25% станат факт, то цената на вносните коли в Щатите ще скочат с около 6000 долара.

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Митата за японските коли са 4%... предполага се, че ще паднат тази година..но няма да се отрази много на цените...1000-2000лв
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Браво на Тръмп немският диктат трябва да бъде прекършен!
  • #1
    6 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Еми нормално да отговори на евроГайските мита! Значи евроГе,йовете ще слагат мита, а краварите да не слагат. Еми не става така. Добре поне, че паднаха митата на японките, та да се видим най-после с хубави, здрави, евтини и икономични автомобили.