IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

При 3 тежки нарушения за 2 години ще отнемат книжката доживот

Предвижда се намаляване на разрешената скорост в градовете и извън тях

При 3 тежки нарушения за 2 години ще отнемат книжката доживот

Шофьор, направил 3 тежки нарушения на правилника за движение по пътищата за 2 години, ще остава доживот без книжка. Тази промяна трябва да залегне в Закона за движение по пътищата, който ще бъде разделен на 3 отделни части. Първата от тях ще засяга самото движение, втората – водачите, а третата – превозните средства.

Според експертите, най-сериозните нарушения са преминаване на червено, превишена скорост с над 50 км/ч в населено място, отнемане на предимство на пешеходец, каране в аварийната лента на магистралата или скоростен път или движение в насрещната лента. Също ще се отнася за организиране на гонка или участие в нея, както и шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Затова, ако някой водач допусне 3 такива прегрешения за 24 месеца, шофьорското му свидетелство, ще бъде отнемано завинаги.

Сред другите мерки, целящи повишаване на безопасността, е и лишаване от книжка при катастрофа в завой. В случая документът ще бъде връщан, след като шофьорът премине проверовъчен изпит, с който да докаже, че е научил правилата за движение в завой. Статистиката сочи, че за периода 2011-2017 г. в България именно при катастрофи в завои живота си са загубили 1156 души, а 10 917 са ранени.

Също така се предвижда намаляване на максималната скорост извън града – от 90 на 80 км/ч, като и в самото население място, където тя ще падне от 50 на 30 км/ч. Тези идеи са залегнали в концепцията „Нула жертви”, която правителството е одобрило още миналата есен.

Промяната на скоростта на първокласни междуградски пътища се обяснява с факта, че свалянето с 1 км намалява катастрофите с 3%, а жертвите – с до 5%. Това ще доведе и до промяна при максималните наказания за превишаване на скоростта, които сега се налагат при 50 и повече км/ч над допустимото. Новите мерки предвиждат те стават факт при 40 км/ч над позволеното.

 

0 от 500
  • #4
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    В София е пълно с камери по светофарите, а трафика убийствен. Винаги може да се случи човек да мине на жълто, особено на светофари без таймери и т.н. Глобата за това и без друго и в момента е пресилена - 12 точки и 50лв. Сега ако почнат и да взимат книжки до живот за такава простотия ще решат всички проблеми в държавата ....Вместо да седнат и да контролират селянчетата които пилят гуми по светофарите и се правят на Шумахеровци с 30 годишни грохнали БМВ-та, те седнали да мислят *** мерки ...
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Нали разбирате, че ако това се гласува, след 2 години ще фалират всички застрахователни компании. Защото ще останат 1000-2000 шофьора. И как ще отнемат книжката на чужденец, че ми е баш любопитни?!
  • #2
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Е*ати малоумщината. Защо направо не забранят колите в населени места и да ходим пеша. Вместо пътищата да оправят те скоростта намаляват. Единственото, което ще постигнат е по-изнервени шофьори и още повече произшествия.
  • #1
    13 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    По-важно е да затегнат контрола и да започнат да събират глобите. Иначе няма смисъл от такива промени в закона. Трябва да намерят начин за озаптяване и на транзитно преминаващите през страната, примерно електронните глоби да излизат веднага и да се изисква плащане преди преминаване на границата.