IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как инженерите на BMW превръщат вода в 50 к.с. (ВИДЕО)

Този 6-минутен клип дава отговор на много въпроси

Как инженерите на BMW превръщат вода в 50 к.с. (ВИДЕО)

Преди малко повече от 3 години BMW представи високопроизводителния си модел M4 GTS, който е първият автомобил на марката със система за впръскване на вода Bosch.

С помощта на тази технология машината вече развива 493 к.с. Тази система е използвана и по-рано от компаниите Chrysler и Saab, както и в авиационната промишленост, но никога не е била разбираема за всички тези, които се интересуват от автомобили. Именно заради това, инженерите на BMW се опитаха да я обяснят в това 6-минутно видео.

BMW технология

Целта на системата за впръскване на вода е да е намали температурата преди горивната камера, като по този начин се попречи на детонацията на двигателя или на преждевременното възпламеняване на горивната смес. Това става с впръскване на дестилирана вода във всмукателния колектор, като тя идва от 50-литров резервоар в багажника. Как обаче това осигурява допълнителни 50 к.с.?

Основната причина е използване на по-плътен въздух и на по-ниска температура. В BMW са успели да увеличат налягането на турбокомпресора от 17,2 (1,18 бара) до 21,6 PSI (1,46 бара). Съответно това осигурява по-доборо ускорение и увеличава и мощността, като в случая M4 GTS разчита на 493 к.с., което е с 49 к.с. повече от стандартното BMW M4.

Друго предимство на новата технология с впръскване на вода е, че тя намалява температурата вътре в двигателя, което улеснява работата на буталата, изпускателните клапани и на катализаторите. Самият турбокопресор също е подложен на по-ниско температурно натоварване и това му е само от полза.

Снимка и видео: YouTube

 

0 от 500