IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault също уволнява Гон

Промяната на позицията е по настояване на властите във Франция

Renault също уволнява Гон

Френското правителство е поискало президентът и главен изпълнителен директор на Renault – Карлос Гон, да бъде отстранен от постовете му в компанията. За целта ще бъде свикано заседание на Борда на директорите, което ще се проведе на 20 януари, съобщава Automotive News Europe.

Досега Франция, която е най-големият акционер в Renault, подкрепяше решението на компанията да остави Гон на поста му, докато той е в арест в Япония, където го очаква процес за предполагаеми финансови нарушения в Nissan. Японската компания вече освободи топ-мениджъра от заеманите от него ръководни постове.

Сега обаче правителството на страната, което разполага с 15% от акциите в Renault и има двама представители в Управителния съвет на компанията, поиска спешно свикване на заседание на ръководството. В него комитетът по номинации трябва да определи един или повече заместници на Гон, който беше арестуван на 19 ноември в Токио.

Решението на френското правителство е заради решението на съда в Япония, който по-рано тази седмица отказа да пусне 64-годишния топ-мениджър под гаранция и той остава в ареста. Гон е обвинен, че е скрил близо 80 млн. долара доходи от Nissan, като е уредил те да му бъдат изплатени, след като се пенсионира.

Според информации, Жан-Доманик Сенар, който наскоро се оттегли от поста главен изпълнителен директор на производителя на гуми Michelin, е основният претендент за президент на компанията. В момента на тази позиция е заместник-председателят на Борда на директорите на Renault – Тиери Болоре. На свой ред той е претендент за главен изпълнителен директор на компанията, като там другите разглеждани варианти са бившият управител на Toyota Europe – Дидие Лерой, шефът на групата Elior – Филип Гийом, както и още един кандидат, чието име не се споменава.

Уволнението на Гон е обсъждано от Renault е обсъждано и с партньора Nissan, като двама високопоставени чиновници от Министерството на финансите на Франция още във вторник са заминали за Токио. Целта на разговорите е стабилизиране на съюза между двете компании.От Nissan също искат Гон да бъде освободен и от Renault, като обещават да предоставят на французите цялата документация от своето разследване за машинациите на вече бившия шеф на компанията.

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    Дошо: "Досега Франция, която е най-големият акционер в Renault ..." рецептата за всяка полудържавна перачница! А сега тече процедурата, наречена "козел(Гомн)-опущение". ахахаха