fallback

Saab върви към пълна самостоятелност

Основната цел на шведската фирма е да стане напълно независима компания през тази година.

Това може да се случи още през следващите шест месеца, но за да се осъществи този план, фирмата първо трябва да обяви фалит. След среща с шведските синдикати, шефът на Saab, Хан Аке Йонсон (Han Ake Jonnson) заяви, че ще бъдат проучени всички възможности за спасяване на SaabЗасега най-приемлива е идеята чрез реорганизация да се създаде една изцяло независима фирма, която да бъде привлекателна за нови инвеститори. GM, сегашният собственик на Saab, иска да се освободи от шведската фирма поради огромните трудности които изпитва в момента. Това дава възможност на Saab да пристъпи към реорганизация по шведските закони. Според тях преди да бъде реорганизирана и пререгистрирана, фирмата трябва да фалира в условията на административна защита срещу кредиторите. Подобна стъпка ще предостави на Saab време за реорганизация и за създаване на изпълним план за бъдещето на фирмата. Ясно е, че отделите за дизайн, инженеринговата дейност и естествено производството ще бъдат пренесени обратно в Швеция. Поне на първо време GM вероятно ще има някакво участие, защото двата нови модела на Saab, 9-5 и 9-4X, са с технология изцяло от американската група. Първата задача на Saab е да намери финансиране за преструктурирането, защото GM спира финансирането на шведската фирма. Предложението на Saab към кредиторите ще бъде изпратено три седмици след решението за преструктуриране прието от шведски съд. Когато съдът одобри решението за реорганизация, тя трябва да бъде завършена в рамките на следващите три месеца. Така, ако всичко върви нормално, през лятото Saab ще върне пълната си независимост.
Тагове:
fallback
  • #4
    renault megane ( преди 15 години )
    da be verno kakvi tankove
  • #3
    joro ( преди 15 години )
    kakvi tankove i hammeri be :)
  • #2
    boby ( преди 15 години )
    Добрев, нещо не си в час. Силата на Сааб никога не е била в SUV, Хамъри и танкове. Но ти явно не си от хората, които разбират марка като Сааб, така че бегай пиши за Голф-ове и остави истинските неща за батковците.
  • #1
    Д Добрев ( преди 15 години )
    Е, как няма да фалират! По-дървени разработки не бях виждал. А и в условията на икономическа криза едва ли някой би си купувал скъпоструващи SUV-та, Хамъри и танкове.
fallback
Последни