fallback

В General Motors са решени да се освободят от Saab

GM работи с ускорени темпове за да завърши преговорите с шведското правителство за „базисните условия” за продажба на Saab.

Тези условия трябва да са готови до края на февруари, обяви президентът на GM Europe, Карл-Петер Фьорстер (Carl-Peter Forster). Планът за бъдещето на Saab трябва да бъде част от общия план за оцеляване и съживяване на GM, който ще бъде представен пред американското правителство в края на този месец. Сега GM е изцяло собственик на Saab. В споразумение с шведското правителство се търси възможност за предоставяне на самостоятелност на шведската марка. Това включва и връщане на производството в завода на фирмата в шведския град Тролхатан. От шведското правителство вече изразиха принципно съгласие с подобно решение за бъдещето на Saab, но в същото време нямат желание да национализират фирмата. От GM обещават да подпомагат шведската фирма с технологии и части. „Ние продължаваме да вярваме в Saab, в неговите системи за безопасност, уникален дизайн и съобразяване с опазването на природната среда”, казва Фьорстер и допълва „с една нова структура на моделите и нова стратегия, фирмата може да бъде печеливша”. Фьорстер заяви, че това от което се нуждае Saab са три-четири модела на уникални, различни коли. След около година Saab ще пусне новия 9-5 и един нов SUV модел 9-4X. Тези два модела ще бъдат последвани след още една година от новото поколение на Saab 9-3. Дотогава вероятно ще се появи и един малък Saab, който ще използва платформата на Astra, счита Фьорстер. Пред тези светли планове обаче, все още има много въпросителни. Ако сегашните планове пропаднат, Saab може просто да изчезне като марка. Ако бъде променена собствеността, новите босове едва ли ще следват препоръките на Фьорстер и GM, които вече се провалиха в опита си да управляват шведската фирма.
Тагове:
fallback
  • #6
    1450 ( преди 15 години )
    Надявам се Сааб да се оправи, страхотни коли са, имам много добар с помен с едно момиче на задната седалка на 900 ;рА за корейските автомобили и аз съм на мнение че стават все по-добри, даже аз почнах да се заглеждам по Хюндай.
  • #5
    - ( преди 15 години )
    Абе,на тоя свят нищо не се губело,само сменяло притежателя си,нали? Да се надяваме само,че този притежател ще бъде свестен;)А,пък те китайците са дисциплинирани хора,не отстъпват на корейци и японци,един тип са.Сега не им харесваме колите,след 10 години,обаче същото както стана с корейските автомобили ще започнем да си сменяме мнението.
  • #4
    DeadFox ( преди 15 години )
    3-ти напълно споделям твоето мнение, за жалост шведите не искат да го национализират. Другия вариант е да отиде при някоя китайска "авто" фирма, както стана с друга легендарна марка английските MG/Rover, те фалираха и целите заводи, технологий и всичко което беше останало от тях замина за Китай.
  • #3
    Анонимен ( преди 15 години )
    Добре ще е SAAB да се оттърве от GM, но дано не се натресе на VW, че просто ще сложат друга емблема на някоя Шкода/Ауди/VW
  • #2
    caruzu ( преди 15 години )
    Няма страшо, ако тъпите американци не могат да оценят потенциала на марката и да спасят, има кой да я купи, WV на пример, те купиха наистина безумни марки от които нямат нужда "Бугати" например което е нещо средно между бентли и ламборджити, тъй,че спокойно СААБ няма да изчезне.
  • #1
    DeadFox ( преди 15 години )
    Ако тази марка изчезне от картата на авто - производителите ще изчезнат едни наистина уникални и много добри коли. Карал съм СААБ и качеството е много добро, вървежа също.
fallback
Последни