fallback

Няма купувачи за Saab

От General Motors не могат да намерят нито един потенциален купувач за Saab.

Макар формално американската група да не е обявила шведската марка за продажба, вече е „направил изследване” за възможни купувачи на някои свои активи, включително на марката Saab, пише изданието Automotive News. Както коментира изданието, това не е първата марка от групата GM за която не може да се намери купувач. Засега се провалят усилията на General Motors да намери нов собственик и на Hummer. Търсенето на моделите на тази марка намаля над два пъти в САЩ и тя се превърна в губеща. През 1989 г. GM придоби 50% от акциите на Saab, а десет години по-късно закупи напълно шведската марка. Интересно е, че най-успешна за Saab в САЩ e била далечната 1986 година, когато от Швеция са внесени над 48 хиляди автомобила. За сравнение през миналата 2008 г. в САЩ са били продадени едва 21 368 автомобила с марката Saab. За да се спаси от банкрут, GM обяви, че ще проучи възможността за продажба освен на Hummer също и на Saab, Saturn и Pontiac. От своя страна шведското правителство обеща помощ за Saab и Volvo в размер на повече от 3 милиарда долара във вид на кредитни гаранции. Засега все още се обсъждат подробностите по отпускането на тези кредити.  
Тагове:
fallback
  • #3
    Demayo ( преди 15 години )
    След Порше, СААБ е най-добрата фирма произвеждаща автомобили! Вярно е че през последните години явно нещата не са били така розови, както им се е искало на шефовете на компанията но това не пречи на реномето на марката! ОТ Джи ем трябва да осъзнаят, че немогат да влачат надолу всичките си марки! В този смисъл да пуснат новият 9-5 на пазара и да се махат! На света един Опел му стига, по-добре останалите марки в концерна да не се свързват с гниещите събратя.Що се отнася до купувач, той ще се намери, дано да не е на всяка цена. Аз лично имам СААБ и затова съм пристрастен, но само който не е пробвал такава кола само той незнае какво съкровище може да загуби светът ако марката изчезне! Затова съм оптимист! Винаги ще има СААБ!
  • #2
    s ( преди 15 години )
    IMA NE6TO VERNO V TVA
  • #1
    & ( преди 15 години )
    Ами,да така излиза,че най успешната година на СААБ на американския пазар е била през 1986 г. т.е. преди ...GM да ги купи през 1989 г.Браво на GM в типичен техен *** стил на управление,успяха да смачкат още една велика марка и сега да не могат да я продадат.Не,че никой не иска да купи СААБ,заради самият СААБ,ами чисто и просто въпрос на сметки.Който ги вземе ще трябва да плаща дълговете на фирмата.Гадно,нали?Т.е. дълговете натрупани от некадърното управление на фирмата от американците!И не само това,ами и на всичкото отгоре,трябва да плати определена цена за да ги купи от тях!Е това,ако не е върховна наглост ;)Е,затова не могат да си намерят балъци,които да ги купят.Жалко за марките под шапката им!Те не са виновни,че такива некадърни грандомани ги управляват!Дано да оцелеят,ако ще и китайци и индийци да ги купят,но само да не са американски.Пък най добре ще е ако разпродадат,всичките си марки,а GM фалира и изчезне,като фирма за да не дразни повече автомобилният свят с тъпите си изпълнения.Те в САЩ и без друго са завладени от японски автомобили,а пък и само Форд им е достатъчен.GM от самото си основаване преди 100 години са един парадокс.Фирма,която само лакомо поглъща фирми след фирми,а не произвежда нищо собствено.Да не говорим за GMC - това са Chevrolet и по малко от останалите американски фирми,които GM държи.Но,ако до март месец спасителните милиарди,които им отпусна правителството не подействат в официалните съобщения се казва,че няма да им пречка GM да обяви банкрут.Аз лично,не виждам как такъв гигант,ще успее за два месеца да се поправи поне мъничко,след като е потрошил много повече милиарди,много години поред и нищо не го е оправило,а е стигнал до дъното.А,всъщност може и правителството на САЩ да иска да се отърве от губещите компании,които влачи на гърба си!Защо иначе,толкова месеци не им отпускаше исканите пари и накрая след голямо молене,им отпусна близо двойно по малко и то за такъв кратък срок,буквално от няма и къде!
fallback
Последни