IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

На всеки 24 секунди един човек в света загива в ПТП

Най-много жертви са пешеходците, мотоциклетистите и велосипедистите, обяви СЗО

На всеки 24 секунди един човек в света загива в ПТП

Печална статистика разпространи Световната здравна организация (СЗО) - всяка година 1,35 милиона души умират в резултат на пътнотранспортни произшествия в света. Най-висока е смъртността по пътищата в Африка.

На всеки 24 секунди един човек в света загива в ПТП

По данни на СЗО на всеки 24 секунди един човек загива в света в резултат на ПТП. Злополуките са една от основните причини за смъртта сред младите хора на възраст 5-29 г. Най-големият брой жертви са пешеходците, мотоциклетистите и велосипедистите. "Това е неприемливо висока цена, която плащаме за мобилността. Няма извинение за бездействието. Този проблем има доказани решения", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Все пак, въпреки общото увеличение броя на смъртните случаи, коефициентът му спрямо световното население се стабилизира през последните години. Според Гебрейесус това се дължи на предприетите мерки за повишаване безопасността на инфраструктурата, а именно изграждане на тротоари за пешеходците и велосипедни и мотоциклетни пътеки, подобряване стандартите за безопасност на превозните средства и увеличаване медицинските грижи след ПТП. Той призова страните да увеличат отговорността за нарушаване скоростта на движение, шофиране в нетрезво състояние и неизползване на предпазни колани, детски седалки в колите и каски за мотоциклетистите.

"В света пешеходците и велосипедистите представляват 26% от всички смъртни случаи, дължащи се на ПТП. Тази цифра достига 44% в Африка и 36% по Източното Средиземноморие. Мотоциклетистите и техните спътници представляват 28% от всички смъртни случаи, дължащи се на ПТП, но в някои региони цифрата е по-висока - например в Югоизточна Азия е 43%", посочва СЗО.

Според доклада, смъртните случаи при ПТП в бедните страни са все още три пъти по-високи, отколкото в страните с високи и средни доходи. Така, най-висока е смъртността в Африка - 26,6 на 100 000 души, а най-ниска в Европа - 9,3 случая на 100 хиляди.
 

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Говорейки за смъртността по БГ пътищата си нправете труда да поразровите колко катастрофи има на 1 милион жители в Германия и в България, след което сравнете брой загинали. Ще видите, че Германците правят почти 3 пъти повече катастрофи, но имат почти 2 пъти по-ниска смъртност... защо ли... и защо ли глобите от КАТ, които последните години скочиха поне 3но и продължават освен да пълнят касичката за бонуси не носят никакво подобрение на пътя!
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Учудващо ние сме по средата за Европа около 8-9 загинали на 100 000 човека. Но в ЕС си делим последното място с Полша. Съвпадение или не единствената друга държава с ограничение на магистралите 140
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Интересно ще е Източна Европа и България къде се нареждат в тая класация.
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Еее очаквах да кажеш, че електричките са виновни за смъртните случаи :( Не си ти когато не си ял - хапни сникърс.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Лицемерни простотии. На всеки 5 секунди дете загива от глад пи условие, че така наречения "демократичен" свят тази година ще изхвърли близо милиард тона храна. А общо жертвите на глада са 40 а не 1 милион. 0.0001% от населението загива по пътищата, а има причини с доста по-голям дял. Айде стига малoyмнa пропаганда