IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще си купите ли кола изцяло онлайн?

Физическата среща с дилъра и автомобила явно няма как да изчезнат

Ще си купите ли кола изцяло онлайн?

Можете ли да си поръчате кола онлайн, както си купувате книга или CD от интернет? Без да сте я разгледали, без да сте седнали в нея или дори без да сте изминали и 1 километър зад волана на този или подобен автомобил?

Ще си купите ли кола изцяло онлайн?

Според управляващия директор на британския клон на Jaguar Land Rover - Роудън Гловър, това няма да се случи, колкото и да се развие онлайн търговията.

„По-малко от 10% от клиентите искат напълно дигитална сделка, когато купуват кола – обясни Гловър за особеностите на британския пазар. – Производителит трудно ще успеят да заемат тази ниша, в която покупката на автомобил ще е супер лесна процедура.”

JLR е една от компаниите, които в последните две години предлагат коли онлайн, но не само да ги разгледате на сайта или пък да си поиграете с конфигуратора, а направо да подпишете договор за колата онлайн. Другите марки, които се опитват да пробият в онлайн продажбите на нови автомобили във Великобритания са Hyundai, Dacia, Peugeot, BMW, Ford и Tesla.

У нас това не може да се случи, не само защото правният режим на сделките с леки коли е по-тежък и изисква участие в сделката и на нотариус.

„Ние инвестирахме сериозно в сайта на JLR за британските клиенти – допълва Гловър. – Нашите конфигуратори са разработени с идеята да позволят на клиентите да стигнат максимално далеч в опознаването на колата онлайн. Но след това изпълнението на сделката минава през някое дилърство. За нас дигиталния и реалния свят могат да съжителстват заедно.”

Гловър обаче уточнява, че клиентите се явяват все по-добре подготвени при търговците.

„Клиентите са направили проучването у дома и при нас идват почти готови за сделка, но дилърът трябва да осигури тази финална част от сделката.”

Вие бихте ли си купили кола онлайн, без дори да я видите наживо?

0 от 500
  • #14
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Алоо маздата ( преди 5 години )
    Върнал маздата.... и като се събудил, 15 годишната тройка чака пред панелката.
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Колата която сте си харесали задължително трябва да я тествате, по възможност в точно същата конфигурация в която ще си я купите. И под тествате разбирам да я карате поне 1 weekend, а не 1 час както е масовата практика в БГ. Ако дилъра не предлага подобна опция на тестване (масово е така), то тогава можете да я вземете от някоя компания за рент-а-кар. Сумата която плащате за нов автомобил не е никак малка и обикновено колата се кара по няколко години, така че не трябва да се бърза.
  • #12
    5 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 5 години )
    Аз си купих бензинов атомобил, без да чуя как звучи и върви бензиновия мотор. : ) При дилъра нямаха такъв модел за тестдрайв. И ми дадоха да направя тест с дизелов мотор само. Но като си я харесах колата и си я представих как ще е и с бензиновия, който знам разбира се колко коня ще е и какво мога да очаквам от него. И така, в крайна сметка не бях разочарован.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Хахах ( преди 5 години )
    Ами ако имам пари ще си купя. Защо не?Ето примерно едно Порше 911 не виждам смисъл да го тествам наживо. Всеки знае че това е перфектна кола.Избирам си екстрите, параметрите, поръчвам, плащам и чакам да ми го доставят пред къщата след няколко месеца, а аз само да се подпиша на дикумента на кориера че съм го получил.Дай боже на всеки да може да си позволи да си купува коли онлайн.
  • #10
    8 rate up comment 6 rate down comment
    нова кола е загуба ( преди 5 години )
    Схемата е следната - отивате до някой официален дилър,тествате колата за да я усетите,слушате простотиите на мазните дилърчета и си тръгвате.След това самолетчето до Германия и си взимате същата кола на няколко години на половин цена.Така спестявате значителни средства,който иначе ги давате на дилърчетата.И да знаете,че фабрично новите коли за българският пазар са с по-ниско качество спрямо тези за Западните клиенти.Това е добре известно на хората в бранша.
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До Rambo ( преди 5 години )
    И на мен работата с Маздата на колегата по-долу ми звучи странно. Как така нямал големи очаквания, карал я малко и какво значи на половината време му казали да обърне. Колко е цялото ? И като е нямал големи очаквания и на теста са го ядосали и така не е разбрал нищо за колата, как така я купил? И аз бих искал да поясни за кой модел говори и какво не му е харесало? Нека си споделяме инфо...
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Rambo ( преди 5 години )
    Ако съм видял и изпробвал колата на живо, защо не. Бих "сглобил" и поръчал колата онлайн, такава каквато бих искал да имам. По салоните избора е ограничен.А това което казва колегата за Маздата е доста странно, нешо не ми се вързва историята, дори не кава модела.
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    колата да не е ката жената като не ти хареса да я върнеш и да е вечно твоя
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Германия е мн.хубавА държава,във всяко отношение.
  • #5
    6 rate up comment 4 rate down comment
    ko4o ( преди 5 години )
    Вече го направих и осми месец се радвам от удоволствието да шофирам - G30 530xdrive.