IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът

Патрулните коли ще бъдат оборудвани с ПОС терминали за плащане на място

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът

Занапред ще можем да плащаме глобите за пътни нарушения на място, като за целта колите на Пътна полиция ще бъдат оборудвани с ПОС терминали, гласи една от любопитните промени в Закона за движение по пътищата. Друг важен текст, гласуван от депутатите, постановява, че автомобилите с дължими такси за винетка или тол няма да бъдат допускани до техническите преглед.

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът
И тези вече ще имат право да ви спират със стоп-палка и да съставят фишове и актове

Промените в закона, 79-и поред след първото му обнародване през 1999 година, са свързани най-вече с новата система за заплащане при ползване на пътната мрежа. От 1 януари 2019 в България се въвежда електронна винетка, вместо досегашния винетен стикер. Товарните автомобили над 3.5 тона пък ще плащат т. нар. "тол" според изминатото разстояние по платените пътища. Контролът и върху двете ще е електронен, чрез наблюдателни камери и скенери.

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът
Естествено, сайтът, на който след три седмици трябва да започне продажбата на електронните винетки, все още не работи

Електронните винетки ще влязат в продажба още на 17 декември тази година от сайта bgtoll.bg. Вероятно не е голяма изненада, че към този момент сайтът не функционира. Купените през 2018 винетни стикери ще са валидни до края на януари догодина, но ще трябва да бъдат преобразувани в електронни - чрез същия все още несъществуващ сайт.

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът
Занапред пътните полицаи ще имат не само таблети, но и ПОС терминали

Промените в закона дават и доста големи правомощия на новите патрулни служители на "Агенция Пътна инфраструктура". Те ще ползват специален режим на движение като полицията или Бърза помощ, ще имат право да спират шофьорите със стоп палка и да им съставят актове или електронни фишове (и то не само за неплатени винетка или тол, но и за неправилно паркиране).

Глобата за лек автомобил без винетка е 300 лева, а за товарен без нужната маршрутна карта и заплатен "тол" - 1800 лева. Тъй като контролът зависи до голяма степен от видеокамери, се въвежда и доста солена глоба за шофьори, при които регистрационният номер не се вижда ясно - 500 лева. Внимавайте за това през зимата, когато кишата и калта често закриват табелите.

Заради винетките: 500 лева глоба, ако не ви се вижда номерът
Който е карал по платен път без винетка, няма право да мине технически преглед

Нарушителите, които се движат по платените пътища, без да имат винетка или тол, няма да имат право да минават и на технически преглед до погасяване на глобите. До него не се допускат и автомобили, чийто собственик има неплатени глоби по други постановления или фишове. Служителите на АПИ ще имат право да задържат на границата автомобили, които са карали по платената пътна мрежа, без да си платят.



 

Тагове: bgtoll.bg
0 от 500
  • #14
    19 rate up comment 3 rate down comment
    дядо и ряпа ( преди 5 години )
    а как видеосистемата ще разбере номера на колата което е със изцапан номер??? на кой номер ще прати глобата???
  • #13
    3 rate up comment 15 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Пак простотии ръсиш - ако си хванат без винетка на "платен път" си плащаш глоба от там насетне няма какво да ти търсят винетка докато не те хванат пак на такъв - толкова ли си ***! ГТП пунктовете не са на магистралата, че да ти трябва винетка да идеш до там!
  • #12
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    вие демократите - е отговор на комунистите - ясно ми е колко си в час вече а винетката е изискуема за минаване на ГТП - без винетка не може да напуска страната или да мине Годишен преглед - ЗАЩИТАВАШ ОТКРОВЕНА ТЪПОТИЯ!
  • #11
    20 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Абе ти не си много схватките май. Не се изисква винетка за ГТП. Изисква се, ако са те хванали без винетка на платен път, да си си платил глобата. Аман от мозъци
  • #10
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    А докато спреш на бензиностанция? Знаеш ли кога ще ти е замърсен номера?! Можеш ли да спираш непрекъснато? От бензионостанция до бензиностанция стои един от новите тюфлеци и си заработва 500 лв бонус или поне по 100тачка рушвет! А и продължаваш нищо да не казваш за изискването за винетка на ГТП - това ли е реда, който опитват да въведат?! Или просто опитват да крадат?А специалния режим на орган проверяващ административната изрядност ще коментираш ли?! Не... ти хич не ги защитаваш мутрите!
  • #9
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "вие, демократите" вече ми отговаря на всички въпроси :D
  • #8
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    кой ти каза, че е "изискуема" винетката?
  • #7
    7 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Пореден анонимен oлигoфрен - кви комунисти те гонят бе! Ако си софиянец може да не излезеш с колата на път за който е нужна винетка - за кво трябва да плащаш такава след като си платил данък. Същото важи и за някои от селата, които могат да идат до съседния град без да имат нужда от внетка (макар и малко такива, защото ги карат за по 1 км да купуват винетки, но ги има). Ако ще генерализирам като тебе "демократите" искате да крадете от всичко!
  • #6
    24 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Нищо не защитавам, просто можеш първо да помислиш и после да псуваш. ГЕРБ са *** мутри. Точно като БКП и ДПС, и всички останали. Но не може от всеки опит да се въведе малко ред в тая *** да ви избива на агресия. И в Германия съм виждал непочистен път при снеговалеж, като спрат на бензиностанция за кафе хората, и си смъкват калта да се вижда табелата. За селянията едва ли мога да ти кажа нещо, което да не знаеш...
  • #5
    20 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    комунистие искат без пари да им е всичко ама няма край!ще си плащате и ще се научите да работите , а не да крадете *** такава !