IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Арестът на Гон свали акциите на Nissan, Mitsubishi и Renault

Френски министър поиска смяната на шефа на Renault

Арестът на Гон свали акциите на Nissan, Mitsubishi и Renault

Напълно очаквано арестът на големия шеф на Renault-Nissan Карлос Гон в Япония се отрази негативно на курса на акциите на автомобилните марки, които са част от алианса. Акциите на Nissan паднаха с 4%, тези на Mitsubishi – с 7%, а на Renault – с 2,5% днес, като вчера спадът им беше с 8% и те достигнаха най-ниското си ниво на европейския фондов пазар от 4 години насам.

Арестът на Гон свали акциите на Nissan, Mitsubishi и Renault

Все още потвърдената информация за разследването, което върви срещу Гон, не е много, но реакциите на ареста му са интересни.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната ще следи „изключително внимателно” за стабилността на Renault Group и алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, но обясни, че „все още е твърде рано за коментар на фактите” около ареста и разследването на делата на Гон.

Освен това Макрон обеща и „цялата подкрепа” на френското правителство на служителите на Renault, тъй като компанията е един от символите на френската индустрия, не само на автомобилостроенето й. Очаква се, че тази седмица Nissan ще освободи Гон, като е вероятно той да загуби постовете си и в Renault, Mitsubishi и в алианса.

Френският финансов министър Бруно ле Мер заяви днес, че Гон „не е в позиция” да остане начело на Renault, а френската държава държи 15% в автомобилния производител. Очаква се днес бордът на директорите на компанията да избере временен заместник на Гон за поста главен изпълнителен директор. Ле Мер допълни, че запазването на съюза между Renault и Nissan остава приоритет за Франция и Япония, както и за двете компании.

0 от 500
  • #7
    7 rate up comment 10 rate down comment
    Дошо ( преди 5 години )
    Рано или късно полудържавните перачници рено и СОЦваген си намериха майстора! Едните от люлката на демокрацията, а другите от великата страна на изгряващото слънце - най-достойните нации в света!А тук некви нека си реват комунистическите обяснения и измислици.
  • #6
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    ползваш ли рено уврежданията са неизбежни! На ментално ниво.
  • #5
    17 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Точно така си е. Отдавна японците желаят да си върнат пълния контрол и са склонни да влезнат в съюз с конглокенцията на собствените си фирми. Бас ловя, че в даден момент нещата ще станат ясни и ще бъде явно кой е спечелил от срива на акциите.
  • #4
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Още една овца изблея. Айнщайнчо ако японците са го закъсали а франсетата са толкова добре за чий дедов жълтите ще искат са се отървават от тях?
  • #3
    17 rate up comment 11 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Японското правителство както и цялата им потъваща държава са бита карта.Дългът им е 200+% от БВП бетер САЩ са.Опитват се да се отърват от французите прав им път нека потъват сами!Копаят дъното тия!
  • #2
    13 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много простояат народ има ей. Нападали го щото се справял. OMG. Японското правителство значи го атакува за да смъкне цената и да разклати доверието в 2 авои водещи компании - исан и Мицубиши където управлява Гон. Мнооого логика и овча мисъл има тука
  • #1
    18 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Нападат го защото се справя добре и явно им е неудобен.