IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Срамно ли е да си чистиш колата от снега?

Колкото и да е странно, законът в България не наказва преспите по покривите

След всеки снеговалеж българските шофьори се разделят на два лагера: едни, които са отделили 10 минути в студената сутрин да почистят колата си от снега, и други, които са сметнали това усилие за уронващо достойнството им.
   
    
Срамно ли е да си чистиш колата от снега?

   
    
В трафика втората група се носи, ръсейки след себе си пелена от сняг, често без да вижда какво се случва около нея. От време на време по някоя голяма буца се откъртва от покривите им и се стоварва върху автомобилите зад тях. В някои случаи това може да стресне или да отнеме видимостта на следващите ги шофьори. В други - да счупи стъкло или дори да причини наранявания.

Най-странното е, че българският Закон за движение по пътищата, приет през 1999 и поправян или допълван цели 78 пъти оттогава, сякаш не забранява категорично такова поведение. Член 100, ал. 4 казва, че шофьорът е длъжен "да поддържа стъклата и огледалата чисти". Другаде има подобно изискване и за номерата, но значи ли това, че по останалите части на автомобила може да се оставят пряспи?
   
   
Срамно ли е да си чистиш колата от снега?
Този автомобил сякаш е спазил изричните изисквания на закона и си е почистил фаровете, мигачите, стъклата и номерата. Което не значи, че не е опасен
   
   
Съществува също член 179, ал. 1, който наказва със 150 лева "който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението". Но самата му формулировка изисква белята вече да се е случила - тоест буците лед от покрива да са паднали. Пътните полицаи не могат да го ползват, за да наказват превантивно непочистените автомобили.

Automedia се опита да получи повече информация по казуса от пресцентъра на МВР, откъдето ни пренасочиха към говорителя на дирекция Национална полиция. Той ни обясни, че изискването автомобилът да е изправен "предполага" и да е почистен, и ни препоръча да отправим запитване... към пресцентъра. Показателно е обаче, че дори в съветите към шофьорите в зимни условия, разпространени от Пътна полиция на 16 ноември, се казва само "Провери и поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите, мигачите".
   
   
Срамно ли е да си чистиш колата от снега?

  
   
От друга страна, не е речено, че нещо непременно трябва да е постановено от закона, за да го вършим. Здравият разум дава предостатъчно причини да не оставяме сняг по автомобила си. Нека се спрем само на три от тях:

1. ОПАСНО Е. Дори и тънкият слой по покрива и капака образува след вас шлейф от снежинки, който влошава видимостта на другите шофьори.
Топлината на купето разтопява най-долния слой и рано или късно "подхлъзва" големи буци от покрива към колите зад вас. Те могат да стреснат шофьорите или да им отнемат видимостта напред за фатални секунди. Ако са заледени, могат да счупят предното стъкло - имахме подобен случай с камион на околовръстното шосе миналата година.
   
  

Едно клипче от Канада, което показва точно какво може да причини оставеният по покрива сняг: счупено предно стъкло, риск от произшествие, а пътничката до водача е с няколко порязвания от стъклени осколки
  
   
2. МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ КОЛАТА ВИ. Солидната заледена буца от покрива може да падне и напред, наранявайки чистачките и дюзите. Остатъците от сняг и лед по предното стъкло могат да доведат до изгаряне на моторчето на чистачките. Топящият се сняг по покрива и капака може да проникне в климатичната система, да съсипе въздушния филтър и така нататък.
  
    
Срамно ли е да си чистиш колата от снега?
Ако колата ви е толкова висока, че не стигате лесно покрива, купете си столче - или пък по-съответстваща на ръста ви кола. Не знаем какво извинение би измислила шофьорката на това MINI 
   
   
3. СТРУВА ВИ ПАРИ. Преспите по колата влошават аеродинамиката, а освен всичко и добавят немалко тегло - което, естествено, повишава разхода на гориво. Освен това затрудняват (с малки изключения) работата на отоплението.


0 от 500
  • #10
    14 rate up comment 0 rate down comment
    Баварката ( преди 5 години )
    Стига ве, това е по-срамно и от подаването на мигач!
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    ElPatron ( преди 5 години )
    Колега, аз имам дори по-смешен опит от ГТП. Пред мен провериха едно Пунто, абсолютна развалина, кандилкаща се и едва палеща. Съвсем реален преглед, както си трябва. Накрая онзи викна шофьора и му казва: светлините не ти работят, отпред само лява спирачка, отзад няма хич - да си ги оправиш. И му дава документите и стикера
  • #8
    17 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    При последния ГТП, който правих на колата приди месец забелязах, че правиха тест на газовете при изключен двигател и проверка нивото на фаровете при изключени фарове. Повече няма какво да говорим за автопарка.
  • #7
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Достатъчно е да се въведат истински технически прегледи и половината автопарк ще остане на трупчета. Като те спират за: липса на DPF, EGR и катализатор, гуми на над 7-8 години, криво износени гуми, свтещи ABS, Engine Check, airbag, ESP, права генерация, чип тунинг и въобще всякакъв без технотест, заслепяващи фарове (повечето ксенони на рефлектор), съществени количества ръжда, всякъкви течове. И огромна част от колите няма да си заслужават парите за ремонт и връщане в експолоатация
  • #6
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    много скоро ще се изчисти автопарка 1 000 лв гражданска 1 000 лв данък500 лв винтка
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Най-срамно е ... ( преди 5 години )
    у Лулин и "градовете" от селски тип!
  • #4
    42 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Кой ще ти чисти колата в България бе, те спират на тротоара пред вратата, че ги мързи да ходят 20 метра, ти за чистене им говориш.***, ако му направят забележка, вместо да се засрами започва да псува и да вика "ти ли ще ми кажеш" " всички така правят" и т.н.Обаче, като му счупи предното стъкло или недай си боже го рани при ПТП подобен къс със замръзнал сняг, ще псува пак държавата и ще вика "какви са селяни ти българите", ама той същия иначе и гледа от тях - "всички така правят". BG реалност.
  • #3
    30 rate up comment 1 rate down comment
    de ( преди 5 години )
    да не се подценява мързела по тези земи.. ако няма наказание, множество индивиди ще си карат както със снега отгоре така и със неизправни светлини, гуми и др.Силно се надявам да се затегнат малко мерките за изправност на МПС.
  • #2
    29 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    много просто племе вирее тези земи !идеална почва за комунистите да ги манипулират !
  • #1
    23 rate up comment 6 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Тая сутрин точно заради такива екземпляри се чудех дали изобщо да се качвам в колата. Е качих се и се нагледах на доста олигофрении.На един *** му се стовари цяла буца от собствения му покрив върху прдния джам, докато спираше не особено рязко на една пешеходна пътека и после отби да се почисти за късмет пред една патрулка. Свирнах му 3-4 пъти да се сети каква глупост е направил и че това се забелязва и от други хора, а дали са го глобили после, не знам...