IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се сваля акумулаторът през зимата?

Съвременните батерии са устойчиви на минусовите температури, но понякога и за тях е по-добре да са на топло

Трябва ли да се сваля акумулаторът през зимата?

Един от споровете между шофьорите е дали акумулатора на автомобила трябва да се сваля и прибира на топло, когато навън температурите паднат под нулата и натрупа сняг. Къде трябва да се съхранява през зимата този много важен компонент – под капака или на топло в стаята, отговарят експертите от qualitymotors.

Трябва ли да се сваля акумулатора през зимата?

Тези, които предпочитат за взимат акумулатора със себе си, имат своите аргументи. Те смятат, че при минусовите температури батерията е ранима и чувствителна. Съответно, ако тя пренощува на топло, на сутринта няма да създава никакви проблеми и автомобилът лесно ще запали.

От друга страна са противниците на подобно мнение, чиито доводи са повече на брой. На първо място, те твърдят, че на студа акумулаторът се разрежда значително по-бавно, отколкото на топло. Второто – свалянето на батерията ще създаде допълнителни проблеми със мултимедия, сигнализация и други системи на автомобила. И трето – самото сваляне на акумулатора, а след това и поставянето му, не са никак приятни занимания, особено в студа.

Според специалистите, по-близо до истината са вторите. Съвременните акумулатори са подготвени за студено време. При отрицателни температури те не замръзват и не се налага да бъдат местени на топло. Единственото, от което се нуждаят, е проверка на състоянието и почистване на клемите.

Дори при много студено време здравият акумулатор трябва да си остане под капака, където му е мястото. Старата и увредена батерия на свой ред може да се сваля и да се „реанимира”, но общо-взето това е напълно излишно, защото, каквото  и да се прави с нея, тя никога няма да работи както трябба.

Трябва ли да се сваля акумулатора през зимата?

Ако обаче автомобилът не се използва през зимата, то акумулаторът трябва да се махне и да се съхранява на сухо и отопляемо място. Продължителното му излагане на минусовите температури, когато не се използва, води до загуба на заряда в него. Съответно това му нанася големи вреди, които са необратими. Докато е свалена, батерията трябва да се зарежда поне веднъж на 3 месеца, за запази качествата си.

Снимки: qualitymotors

0 от 500
  • #2
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    един старт на автомобила губи толкова капацитет на акумулатора, който се възстановява за минимум 30 минути работа на двигателят !смятайа ако карате на кратки разстояния и постоянно палите и гасите - трябва си редовно дозареждане - поне един път в месеца !и по закон - акумулаторът винаги ще ви предаде в най неподходящия момент затова мислете една крачка напред !
  • #1
    15 rate up comment 7 rate down comment
    ядосан ( преди 5 години )
    Единствено автора на тази безсмислена и идиотска статия си демонтира и монтира акумулатора всеки ден през зимата! Де да можеше и малко ум да си зареди и монтира от някъде!