IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

Стив Уозняк чакал от Стив Джобс първия автомобил с автопилот

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

Един от основателите на Apple Стив Уозняк сравнително рядко се изказва по автомобилни теми, но винаги говори интересни неща. Сега Уозняк призна, че се е надявал, че Apple ще направи първия автономен автомобил и допълни, че най-вероятно никога няма да станем свидетели на напълно автономни коли.

Основател на Apple: Няма да има автономни коли

„Не вярвам, че ще има напълно автономни автомобили – прогнозира Уозняк пред CNBC. – Поне за момента, както и в обозримо бъдеще това просто не е възможно.

„Причините за това са много и не се крият само в електрониката или в оборудването на автомобилите. Самите пътища, които използваме сега не са подходящи за автономни автомобили. Пътищата и магистралите ни са строени с други идеи, от хора, които не могат да съперничат на природата, математиката и дори еволюцията.”

Уозняк обаче вижда смисъл в развитието на т.нар. „асистирано управление” на автомобилите. Според него, технологиите, които днес разпознават червен светофар, знак стоп и могат да осигурят аварийнно спиране, трябва да продължат да се развиват.

„Но не трябва да забравяме, че няма да имаме коли, които да вървят сами”, припомни той.

Уозняк, който притежава Tesla, обясни, че е разочарован от системата Autopilot и обясни, че тя всъщност не управлява колата.

„В Tesla правят много грешки – обясни Уоз . – Няма да ви кажа точно какви, но развитието на тяхната система ме убеди, че никога няма да имаме автономни автомобили. Постоянно надграждах и подобрявах системата на Tesla, но в един момент се отказах.”

Тагове: tesla apple
0 от 500
  • #7
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Един цитат ( преди 5 години )
    "Ако някога видите Ферари с автономно управление, елате и ме застреляйте!"Серджо Маркионе, бивш шеф на Фиат-Крайслер, мир на праха му.
  • #6
    7 rate up comment 2 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    До "Не съм съгласен":Ако смятате че разбирате повече от Стив (което силно ме съмнява) трябва да сте наясно че това едвали ще стане в нашите поколения.
  • #5
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Скептик ( преди 5 години )
    Аз съм на 42 г. и още чакам да ходим със сребристи костюми по Луната, както ни обещаваха преди 35 г. И какво...по-съвършени стават само медицинските уреди за подръжка на живота. Пък и какво му е сега? Глупаците карат, коли се трошат и купуват, депопулацията върви.
  • #4
    7 rate up comment 19 rate down comment
    Не съм съгласен . ( преди 5 години )
    Возняк явно вече е прекъснал професионалната връзка, и не знае колко много са напреднали технологии.Абсолчтно всичко подлежи на автоматизация.просто е въпрос на време.
  • #3
    5 rate up comment 25 rate down comment
    Не съм съгласен . ( преди 5 години )
    След като една кола вече е оборудвана със качествени камери и радари от там нататък всичко е въпрос на софтуер!Пътната мрежа няма абсолютно никакво значение!Истинския автономен автомобил ще може да оперира независимо къде се намира или каква е пътна обстановка.На магистрала, на село, в града или на черен път в гората, дори и през зимата на лед и сняг.Изкуствения интелект ще управлява по добре и дори от най добрия шофьор в света.
  • #2
    6 rate up comment 21 rate down comment
    Не съм съгласен . ( преди 5 години )
    Не само че ще има автономни коли ами след 10г 100% от новите коли ще бъдат автономни. Дори и колите от най ниския клас ще са оборудвани със последно поколение камери и радари. Просто тези технологии ще станат супер евтини и изобщно няма да се считат за екстра. Всеки проиводител ще ги вгражда по подразбиране като се вграждат аербеците, ABS и климатика.Това едно време бяха скъпи екстри. А сега ги има всяка кола.
  • #1
    21 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Ч сега да чуем рев и против Уозняк :)Некой сектант нема ли да му скочи, че говори такива неща за т'слата :)