IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Париж спира старите дизели от догодина

През 2030 там вече няма да има коли с двигатели с вътрешно горене

Париж спира старите дизели от догодина

Битката на Париж срещу замърсяващите дизели навлезе в нов етап тази седмица, след като френската столица забрани достъпа на коли, надхвърлили 20 години в града и заобикалящите го части. Това беше гласувано тази седмица от градския съвет.

Париж спира старите дизели от догодина

Ограничението влиза в сила от 1 юли догодина и обхваща дизелови коли, произведени преди моделната 2001 година. Забранената територия включва Париж и 79 общини, обхванати от околовръстното шосе А86.

Според френския вестник Le Figaro това решение ще засегне около 800 000 коли, като все още няма обявени мерки за това какво ще се случи с тези коли, като се очаква дилърите на големите автомобилни марки да предложат на клиентите схема за изкупуването им срещу покупка на нов автомобил.

Париж е най-напред в Европа в битката със старите дизели. Догодина влиза забраната на колите отпреди 2000 година, а след това – през 2021 година ще влезе в сила още една забрана, която ще обхване дизелите, произведени между 2001 и 2004 година.

После ще има забрани и за бензинови автомобили, като идеята е, че през 2030 година в Париж не би трябвало да има автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Освен Париж и Франция, строги мерки срещу дизелите се взимат още в Германия, Италия, Испания, Мексико и Гърция, като южната ни съседка планира забрана на дизеловите коли от 2025 година.

0 от 500