IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Камион на водород идва в Европа

Американската фирма Nikola ще предложи свой модел и на Стария континент

Камион на водород идва в Европа

Доскоро се считаше, че американската компания  Nikola подготвя своите камиони, задвижвани с водородни клетки, само за местния пазар. Фирмата вече показа моделите One и Two, с които ще конкурира електрическия влекач на Tesla, но сега се окачва, че тя иска да стъпи и на пазарите в Европа.

Камион на водород идва в Европа

Засега третият модел на Nikola е само на чертожната дъска, тоест няма готов прототип. Камионът ще се казва Tre (три в превод от норвежки), като е в типичния за европейците вариант – с кабина без дълъг реден капак и допълнително легло. Дизайнът на машината е подчинен на обтекаемостта, като външните огледала са заменени с камери. Цялата задна час, в това число и колела, са покрити с аеродинамични панели.

Камион на водород идва в Европа

Техническите детайли за камиона не са много, но е известно, че те са аналогични на моделите One и Two. Получената от химическа реакция енергия зарежда батериите, които я предават на електромотор. Tre ще се предлага в два варианта на трансмисия - 6х2 и 6х4, а сумарната мощност в зависимост от оборудването ще е от 500 до 1000 к.с. Пробегът с едно зареждане трябва да достигне 1200 км.

Камион на водород идва в Европа

Съобщава се още, че европейският Nikola е съобразен с всички изисквания за тегло и габарати, които важат на континента. Камионът ще разполага с най-модерните електронни системи, както и с пълноценен автопилот.

Засега е известно, че компанията няма да може да се справи с плана, който предвиждаше трите камиона да излязат на пазара през 2020-2021 г. Затова и срокът за появата на машините е отложен за 2022-2023 г.

Снимки: Nikola

Тагове: nikola tre
0 от 500