IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В шведски гараж откриха електромобил от 1969 г.

Пробегът на Mars II е 190 км, батерията се зарежда напълно за 45 минути

В шведски гараж откриха електромобил от 1969 г.

Вероятно всеки знае, че Илон Мъск далеч не е първият човек, на който му е хрумнала идеята да направи напълно електрическа кола. Създателят на американската автомобилна компания Tesla разбира се прави пробив в това отошение, но...

В шведски гараж откриха електромобил от 1969 г.

В далечната 1969 г. ръководството на компания Electric Fuel Propulsion Corporation решава да започне масово производство на собствен електрически автомобил. За основа е взет четириврат модел на френската марка Renaul. Оказва се, че през миналия век момчетата от Electric Fuel Propulsion Corporation активно се заниванат с пропагандирането на автомобили, използващи електромотори. Като част от цялата тази популяризация са построени доста зарядни станции, разположени между Чикаго и Детройт (САЩ).

В шведски гараж откриха електромобил от 1969 г.

Въпросният електрически седан, наречен Mars II, бил достанен в Швеция през 1975 г. и оставен в гараж, където престоял до днес, тоест цели 43 години. Местни експерти, които вече са успели да прегледат автомобила, твърдят, че той е в много добро състояние. Скоро "марсианецът", който е произведен в едва 115 екземпляра, ще бъде продаден на търг.

В шведски гараж откриха електромобил от 1969 г.

Според официалните технически данни напълно електрическият седан може да измине 190 км с едно зареждане на батерията, а максималната му скорост е 100 км. Зареждането на батерията на 100 процента пък отнема само 45 минути!

Тагове: mars ii
0 от 500
  • #3
    25 rate up comment 3 rate down comment
    Хората не мислят ( преди 5 години )
    Погледнете една съвременна кола. Тя е натъпкана със електроника, всички системи в нея са ектрически, всичко се управлява от супер компютър (ако срравним по стандартите от преди 50г)А същото време колата се задвижва от донопотопен ДВГ. Технология от 19 век.Това не е ли пълен абсурд? Ясно се вижда че някой спира развитието на електрическия автомобил и не позволява той да стане масов.И не вярно че нямало батерии! Добри батерии има от поне 50г. литиеви батерии има от 1970г.Ядрени също.
  • #2
    21 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    стана и ще продължава да става, докато евреите , пардон америкаците с техните дружки арабелите не ни продадат и последната капка петрол пре скъпо !
  • #1
    35 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В продължение на 100г. петролната мафия полага огромни услия за унищожаването на електрическия автомобил!Иначе още 60-те години света щеше да е преминал към пълна електрификация. Тогава започнаха да строят масово и атомни електроцентрали по целия свят и идеята беше че всичко в бъдеще ще се движи на ток.1960г. Никой не си е представял че в 21 век още ще кара на бензин и нафта.Хората тогава говореха за ядрени батерии. Водородни технологии че и летящи автомобили , пътища.... А то какво стана