IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Дори един автомобил да служи вярно и да не създава проблеми, идва време за раздяла с него

Кога трябва да продадеш любимата си кола

В романа на Клифърд Саймък – „Паралелни светове”, са описани вечни транспортни средства. Те са наречени „вечномобили”, които се зареждат веднъж и се карат цял живот, след което се завещават на децата, внуците и т.н. Преди няколко години обаче беше проведено изследване сред десетки собственици на автомобили, които бяха запитани „Искате ли такъв автомобил”. Почти всички отговориха – „Не”. Причините са различни, но доказват само едно – хората искат да сменят колите си!

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Какво обаче кара човек, да се раздели със своя автомобил? Причините са десетки, като в случая няма да включим най-сериозната от тях – повреда, чието отстраняване не е по силите на собственика, най-често по финансови причини.  Ето основните от тях:

Възраст на собственика

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Всеки човек остарява и в даден момент от живота управлението на автомобил започва да се превръща в проблем. Младежкият порив да седнеш зад волана и да дадеш газ, отдавна е преодолян, а и разходите по колата също стават излишни, ако тя не се използва често. Дори тя автомобилът да седи предимно в гаража, то пак трябват пари за застраховки и обслужване, които могат да бъдат спестени. Ако човек усеща всичко по този начин, моментът за раздяла с колата е дошъл.

Възраст на автомобила

Ако един автомобил е направен качествено и се обслужва правилно, той ще служи дълго време на своя собственик. Но и колите в един момент остаряват и съответно почват да се развалят. А това води до разходи, които могат да бъдат спестени. Днес се поврежда едно, утре друго и постепенно сервизът се превръща във втори дом на автомобила.  Така че, по-добре е той да бъде продаден, преди да се е стигнало до този етап.

Автомобилът вече е малък

Кога трябва да продадеш любимата си кола

С увеличаване на броя на членовете на семейството се налага и смяна на превозното средство. Докато са двама е лесно, но при появата на децата нещата се усложняват. Трябва и повече място за багаж, така че е време да се потърси по-голяма кола. Още повече, ако обичате дългите пътувания, които също така трябва да бъдат удобни за всички в колата.

Не е престижен


Кога трябва да продадеш любимата си кола

Човек се посреща според дрехите, а се изпраща по ума. На много места при първа среща хората се оценяват и по още 3 неща – очилата, часовника и...автомобила. И си правят съответните изводи. Да, има и ексцентрични милиардери, които се возят на евтини коли, но повечето хора разбират нещата по друг начин. А именно – когато се повиши социалния ти статус (съответно забогатееш), се нуждаеш от по-престижен автомобил. И съответно трябва да се разделиш с настоящия.

Искаш да пробваш нещо коренно различно

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Искате да седите по-високо и да виждате по-далеч? Или пък да се пробвате там, където няма асфалт на пътя. Тогава се нуждаете от по-проходим автомобил. Общо-взето много хора усещат желание за някаква кардинална промяна в живота си и смяната на типа превозно средство е един от начините тя да стане факт.

Предложение, на което не можеш да устоиш


Понякога се случват и такива неща. Срещат се двама познати, като единият заминава някъде и иска спешно да продаде колата си, която другият от доста време харесва. Офертата изглежда впечатляващо, защото продавачът се нуждае спешно от пари.  Защо пък да не се възползва от подобно предложение?

Нов модел

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Има хора, които се спират на определена марка или дори модел. Те внимателно следят не само кога ще излезе новото поколение, а всеки фейслифт или обновяване. И когато това стане факт, са сред първите посетителите на автосалона на съответния дилър. И ако средствата им го позволяват, веднага сменят колата. Това се улеснява и от търговците, които изкупуват предишния автомобил на клиента.

Край на гаранцията

Много собственици на автомобили са на мнение, че трябва да сменят колата си, след като нейната гаранция изтече. Тук се повтаря историята с новия модел или фейслифта. Факт е, че гаранцията не се отнася за всички елементи и системи, но някои шофьори не искат да си играят на тото и след нейното изтичане направо сменят колата си.

Ремонт

Кога трябва да продадеш любимата си кола

Ремонтът по каросерията (след удар) в повечето трудно може да бъде прикрит. А ако сблъсъкът е бил по-сериозен, най-вероятно има промяна и в геометрията, което ще донесе и до други проблеми. Много хора предпочитат да не възстановяват колата до идеално състояние, а да се разделят с нея.  Същото важи и за случаите, в които автомобилът е сериозно пострадал и неговият собственик не желае (или не може) да го ремонтира.

0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не е престижен------------------Това е чисто психологически мотив и издава чувство за малоценност и желание за изява, за възхищение и одобрение от повечето хора. Много е правилна приказката по дрехите посрещат,по ума изпращат. Но резултатът от изпращането е важен,защото както и да те посрещнат, без ум си оставаш една мъжка кифла. Стремежът към престиж издава псхически липси,които човек несъзнателно замества с външни, материални общоприети символи на благополучие/финансово/.
  • #5
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това е чисто психологически мотив и издава чувство за малоценност и желание за изява, за възхищение и одобрение от повечето хора. Много е правилна приказката по дрехите посрещат,по ума изпращат. Но резултатът от изпращането е важен,защото както и да те посрещнат, без ум си оставаш една мъжка кифла. Стремежът към престиж издава псхически липси,които човек несъзнателно замества с външни, материални общоприети символи на благополучие/финансово/.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    GT ( преди 5 години )
    Не разбирам, какво казва тази статия ?Изброяват, кога човек се разделя с колата си, неща дето са ясни. Кога трябва да си продам колата, така и не разбрах...поне такова е заглавието на статията ?! Мислех, някакъв анализ, на колко години...въпреки че служи вярно, обезценка еди каква си, разходи за това онова, на тия години продаваш, взимаш на еди колко оси години и т.н. А то ко, няква бабка остаряла и си продала колата! ?
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    като стане на 30-40 години е добре да се остави да умре достойно. :D
  • #2
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дошо е извън всякакви класации и никога не ще се раздели с хундата си.Не,че е кибик който по цял ден тролва в интернет пространството и няма пукнат лев,ами си е престижно да търкаляш 25-годишна гниеща кошница...
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Коментарите намаляват все повече и повече и разните админчета и модераторчета се чудят какви глупости да пускат за да провокират коментари, но уви.