IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Разпродадени на зелено (Част I)

Хиперавтомобилите, които струват милиони и не излизат на пазара

Разпродадени на зелено (Част I)

Представянето на почти всеки супер- или хиперавтомобил с вълнуващи за феновете показатели – 1000 конски сили мощност примерно и 400 км/ч максимална скорост и т.н, може да бъде помрачено само с едно изречение. И то е следното: „Ще произведем Х на брой такива автомобили, но всички те вече са разпродадени”.

Публиката остава с впечатлението, че гледа уговорен мач. За съжаление това се случва все по-често, а възходящото развитие на световната икономика в последните години вкарва все повече пари в инвестициите в съвременни автомобилни класики.

Ето ви 10 примера за това.

Bugatti Divo

Разпродадени на зелено (Част I)

Моделът е кръстен на френския автомобилен пилот Албер Диво и на практика показва какво ще се случи, ако Chiron бъде преработен, за да се кара само на писта. Става въпрос за нов аеродинамичен пакет и мощност от 1479 конски сили, идващи от 8-литровия W16 двигател с 4 турбини.

Колата беше показана миналата година в Пебъл Бийч, а още тогава всичките 40 екземпляра от производствената серия, всеки с цена 5,8 милиона долара, вече бяха резервирани. Като тук има и допълнително ограничение – колите са само за клиенти, които вече имат поне един автомобил на Bugatti.

Porsche 911 R

Разпродадени на зелено (Част I)

Porsche 911 GT3 RS е автомобил, който е олицетворение на мечтите на автомобилните фенове. Но има един сериозен недостатък, поне за тези, които имат достатъчно здрава ръка и талант, за да се забавляват с този автомобил на ръба на възможностите му. И този недостатък всъщност PDK трансмисията на Porsche с два съединителя.

Затова и се появи 911 R – ограничена серия с механична трансмисия, като говорим за автомобил с 500 конски сили, осигурени от двигателя на 911 GT3 RS. 911 R беше представен на салона в Женева през 2016, всички бройки бяха запазени, като и тук действа ограничението, че надежда да се докоснат до този автомобил имат само хора, които вече притежават друга кола на Porsche.

McLaren Speedtail

Разпродадени на зелено (Част I)

McLaren F1 е един от символите на 90-те години и 17 години след края на производството на британската икона, McLaren представи негов наследник. Миналата седмица Speedtail стана факт с 1035 конски сили, хибридна задвижваща система, 3 места и 106 коли, всички от които са вече разпродадени или резервирани.

Огромната част от тези автомобили отиват при хората, които през 90-те години си купиха F1, чиято производствена серия също беше 106 автомобила.

Ferrari LaFerrari Aperta

Разпродадени на зелено (Част I)

LaFerrari е наследникът на Enzo, също така и първият сериен хибрид на Ferrari. А що се отнася до откритата версия на LaFerrari – Aperta, то всички коли бяха разпродадени на група специално селектирани клиенти, които са получили покана да си купят този автомобил.

Става въпрос за 200 коли, като компанията сглоби после един автомобил, продаден на търг за благотворителност за 10 милиона долара. Тук всичко е впечатляващо – V12 двигател, който работи с хибридна система, мощност 950 конски сили, задно предаване и възможност да чуеш звука на мотора под открито небе.

Lamborghini Centenario

Разпродадени на зелено (Част I)

За да отбележи 100 години от рождението на Феручо Ламборгини, компанията представи Centenario на салона в Женева през 2016 година. Колата се задвижва от подобрена версия на V12 двигателя на Aventador с мощност 759 конски сили. Centenario е базиран на Aventador, но се отличава с по-интересен дизайн, а по-късно същата година в Пебъл Бийч беше представена и откритата версия на модела. От двете версии на автомобила Lamborghini произведе едва по 20 коли, като естествено, всичките 40 коли бяха продадени далеч преди да потеглят към клиентите.

Снимки: Производителите

Очаквайте утре и втората част на селекцията от разпродадените на зелено хиперавтомобили

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На тоя свят има доста богати колекционери.Само в Хонг Конг например биха си купили десетина бройки от предложените 30.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хиперавтомобилите не са проблем. Проблем са едросерийните производства. Както при Мергел, така и при БМВ, Ауди, Лексъс и т.н. има спекуланти-автотърговци, които месеци преди премиера поръчват десетки бройки от модел. Щом излезе моделът, заради тези спекуланти чакането е от 3 месеца до над година.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Ахмед Мерчев ( преди 5 години )
    То и аз рапродавам на зелено. Мисля да разпродам половин автомобил Алиено Арканум и да се пенсионирам след това. Или да измисля пореден велик проект за завличане на лековерни верующи инвеститори.