IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-големите глоби на пътя в историята

Рекордът се държи от 37-годишен швед

Най-големите глоби на пътя в историята

У нас глобите за превишена скорост се увеличиха през последните години, като изглеждат сравнително високи. В някои държави обаче наказанието за подобно провинени е направо стряскащо. Ето най-големи санкции за нарушение на ограничението на максималната скорост, регистрирани до момента.

Най-големите глоби на пътя в историята

750 000 долара – Швейцария

По данни на британското издание Daily Mail, най-високата глоба в света за превишение на скоростта е наложена през 2010 г. в Швейцария. Тя е за 37-годижшен швед, който пътувал в страната със своя Mercedes-Benz SLS. На пътя Берн – Лозана камера отчита, че скоростта на автомобила е повече от 2 пъти над позволената – 290 км/ч (при ограничение от 120).

Малко по-късно полицейския патрул засича нарушителя, чието име не се разкрива и успява да го спре. Офицерът, задържал шведа, твърди, че автомобилът на пишман-пилота е имал нужда от един километър, за да спре напълно.

В Швейцария глобите зависят от доходите на нарушителя. Съдът установил, че скандинавецът е милионер и затова му налага глоба от 650 000 евро, които по курса в този момент правят около 750 000 долара.

200 000 долара - Финландия

Жителят на Хелзинки и собственик на един от местните хокейни клубове – Юси Салоноя, плати 200 000 долара за превишение на скоростта. Според полицейския доклад, той е игнорирал знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч и продължи да ускорява автомобила си до 90 км/ч, съобкава Autoblog.

Известно е, че Салоноя е бил зад волана на Ferrari. Във Финландия глобата също се изчислява спрямо доходите на нарушителя, така че богаташът е трябвало да се бръкне с доста сериозна сума.

100 000 долара - Финландия

Отново по данни на Autoblog, през 2002 г. един от шефовете на финландската компания Nokia е бил глобен със 100 000 долара. Неговото нарушение на скоростния режим не е толкова сериозно, така че наказанието е доста шокиращо. Мъжът карал своя мотоциклет със 70 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В случая обаче съдът взима под внимание доходите на провинилия се.

12 000 долара – Канада

Такава глоба налага съд в канадската провинция Алберта на местен моторист през 2010 г. Той се движи със скорост от 250 км/ч в околностите на Едмънтът. Според законите в Канада, най-голямата глоба, която може да получи шофьор за превишение на скоростта, е не повече от 1000 американски долара (около 1200 канадски). Мъжът обаче склчва сделка – да плати повече, но да не му бъде взета книжката.

Впрочем, подобна практика е често срещана в канадските съдилища. През същата година друг моторист плаща 8500 американски долара на съда в Алберта, за да може да запази шофьорските си права.

12 000 долара – Обединени Арабския Емирства

През 2012 г. само за 1 ден полицията в Дубай (ОАЕ) спира един и същ нарушил цели 12 пъти. Всички те са за превишение на скоростта. В крайна сметка на британския турист са наложени общо глоби в размер на 12 000 долара. Общата сума, която трябва да плати нарушителя, е близо 4 пъти по-висока, тъй като в нея влиза глоба от компанията за коли под наем за това, че не е върнал навреме предоставения му автомобил. Всъщност, колата е задържана от полицията и клиентът е трябвало да покрие разходите по нейното освобождаване.

8000 долара – Великобритания

Във Великобритания, както и в много други държави по света, размерът на глобата зависи от това, с колко е превишена скоростта и на какво място – в града или извън него. Под внимание се взима и състоянието на шофьора – дали е бил пиян или под въздействие на наркотици. Максималните санкции са межзу 2000 и 4000 долара.

Собственикът на Porsche 911, който през 2007 г. е спрян в околностите на Лондон, е превишил скоростта два пъти, съобщава Autoblog. По данни на радара, нарушителят е карал с 276 км/ч. Пред съда той отрича вина и оспорва твърденията на полицията, но в крайна сметка е глобен.

Снимка: Auto.Mail

0 от 500