IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-големите глоби на пътя в историята

Рекордът се държи от 37-годишен швед

Най-големите глоби на пътя в историята

У нас глобите за превишена скорост се увеличиха през последните години, като изглеждат сравнително високи. В някои държави обаче наказанието за подобно провинени е направо стряскащо. Ето най-големи санкции за нарушение на ограничението на максималната скорост, регистрирани до момента.

Най-големите глоби на пътя в историята

750 000 долара – Швейцария

По данни на британското издание Daily Mail, най-високата глоба в света за превишение на скоростта е наложена през 2010 г. в Швейцария. Тя е за 37-годижшен швед, който пътувал в страната със своя Mercedes-Benz SLS. На пътя Берн – Лозана камера отчита, че скоростта на автомобила е повече от 2 пъти над позволената – 290 км/ч (при ограничение от 120).

Малко по-късно полицейския патрул засича нарушителя, чието име не се разкрива и успява да го спре. Офицерът, задържал шведа, твърди, че автомобилът на пишман-пилота е имал нужда от един километър, за да спре напълно.

В Швейцария глобите зависят от доходите на нарушителя. Съдът установил, че скандинавецът е милионер и затова му налага глоба от 650 000 евро, които по курса в този момент правят около 750 000 долара.

200 000 долара - Финландия

Жителят на Хелзинки и собственик на един от местните хокейни клубове – Юси Салоноя, плати 200 000 долара за превишение на скоростта. Според полицейския доклад, той е игнорирал знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч и продължи да ускорява автомобила си до 90 км/ч, съобкава Autoblog.

Известно е, че Салоноя е бил зад волана на Ferrari. Във Финландия глобата също се изчислява спрямо доходите на нарушителя, така че богаташът е трябвало да се бръкне с доста сериозна сума.

100 000 долара - Финландия

Отново по данни на Autoblog, през 2002 г. един от шефовете на финландската компания Nokia е бил глобен със 100 000 долара. Неговото нарушение на скоростния режим не е толкова сериозно, така че наказанието е доста шокиращо. Мъжът карал своя мотоциклет със 70 км/ч при ограничение от 50 км/ч. В случая обаче съдът взима под внимание доходите на провинилия се.

12 000 долара – Канада

Такава глоба налага съд в канадската провинция Алберта на местен моторист през 2010 г. Той се движи със скорост от 250 км/ч в околностите на Едмънтът. Според законите в Канада, най-голямата глоба, която може да получи шофьор за превишение на скоростта, е не повече от 1000 американски долара (около 1200 канадски). Мъжът обаче склчва сделка – да плати повече, но да не му бъде взета книжката.

Впрочем, подобна практика е често срещана в канадските съдилища. През същата година друг моторист плаща 8500 американски долара на съда в Алберта, за да може да запази шофьорските си права.

12 000 долара – Обединени Арабския Емирства

През 2012 г. само за 1 ден полицията в Дубай (ОАЕ) спира един и същ нарушил цели 12 пъти. Всички те са за превишение на скоростта. В крайна сметка на британския турист са наложени общо глоби в размер на 12 000 долара. Общата сума, която трябва да плати нарушителя, е близо 4 пъти по-висока, тъй като в нея влиза глоба от компанията за коли под наем за това, че не е върнал навреме предоставения му автомобил. Всъщност, колата е задържана от полицията и клиентът е трябвало да покрие разходите по нейното освобождаване.

8000 долара – Великобритания

Във Великобритания, както и в много други държави по света, размерът на глобата зависи от това, с колко е превишена скоростта и на какво място – в града или извън него. Под внимание се взима и състоянието на шофьора – дали е бил пиян или под въздействие на наркотици. Максималните санкции са межзу 2000 и 4000 долара.

Собственикът на Porsche 911, който през 2007 г. е спрян в околностите на Лондон, е превишил скоростта два пъти, съобщава Autoblog. По данни на радара, нарушителят е карал с 276 км/ч. Пред съда той отрича вина и оспорва твърденията на полицията, но в крайна сметка е глобен.

Снимка: Auto.Mail

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    България топ глоба за всички времена - 50долара шото сме социално слаби и имаме право на евтино нарушаване на правилата :D
  • #9
    4 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    на магистрала със 140 леле то да спиш ли да блееш през прозореца книга ли да четеш те катастрофите са именно заради ниски скорости приспива се вниманието никака кондиция или някой кара с ограничение една колона от автомобили след него тръгват да изпреварват с ниски мощности и който увисне вечерта е в новините
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Правилно каза - хубави участъци и съвременен автомобил. Все неща които липсват тук. Щом е толкова безопасно да се кара със 140 защо в Европа само ние и Полша сме с такова ограничение (в Германия където има ограничение е 130) На много места дори е 110.
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Петьо ( преди 5 години )
    Повечето хора управляват стари автомобили и с 140 км , ако му се наложи рязко да спира и ще го има в новините.
  • #6
    6 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    това с ограничения на скоростта няма по безмисленно ограничение примерно 90 км. ти ще за спиш с такава скорост ако се движиш извън градско това са отживелици от преди миналото хилядолетие един съвременен автомобилре съвсем нормелно круизна скорост извън града да е 140 а на хубави участъци с две три платна кой колкото му стиска който не може има обществен трапспорт
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    Да, малко е преувеличи. От 300км/ч SLS може да спре за около 500 метра.
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    dr_kurtev ( преди 5 години )
    "Офицерът, задържал шведа, твърди, че автомобилът на пишман-пилота е имал нужда от един километър, за да спре напълно."-това да не е кораб ??
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И 10к глоба да сложиш като няма кой да регистрира нарошението няма да помогне.Освен дебели глоби и много камери трябват
  • #2
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Николай ( преди 5 години )
    Няма значение в случая данъка, на тея мутриподобни гъзари, едвам завършили средното си....като им се наложат ей такива глобички, а и не само на тях, ами въобще в България като въведат големи глоби,ще вземем да се оправим!
  • #1
    24 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    У нас тази схема не е приложима, тук всички работят за минималната заплата (ако бъобще работят) и карат много скъпи коли.Както знаете, повечето скъпи паркетни лъвове карат "товарни" коли и плащат данък 8лв, но иначе е гъзар, кара кола за куп пари, а *** не иска да плаща данък, много му се вижда.Такъв ни мат'ряла...