IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi

Французите са се отказали от надпреварата във въоръжаването при хот хечовете - и резултатът е много приятен

Съкращението GTI, измислено от Maserati през 60-те години, по начало означава Gran Turismo Iniezione. След това Volkswagen и Peugeot най-безскрупулно го задигнаха за своите първи хот хечове, които нито бяха „гран“, нито бяха особено подходящи за „туризмо“. Охотно им простихме това, защото иначе идеята беше блестяща: да вземеш ежедневната, достъпна като цена и не привличаща излишно внимание кола и да я направиш изключително забавна за каране.
  
   

   
   
ОТ ТАЗИ ИДЕЯ ДНЕС не е останало нищо. Съвременните хот хечове отдавна вече не са достъпни като цена. Оригиналната им дискретност е заменена от възможно най-крещящия дизайн. И на всичкото отгоре дори не стават за ежедневието, защото в постоянната надпревара помежду си стават все по-мощни и все по-корави. Ако се опитате да карате децата на училище с някой от тях, ще сменяте пломби всяка седмица.
  
  
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
ЕТО ВИ ОБАЧЕ И ЕДНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ: новото Peugeot 308 GTi. В хора от ръмжащи и мерещи мускули конкуренти това ни се струва най-близо до първоначалната идея: да имате кола, която да ви радва, но да не измъчва близките ви.
Вижда се от пръв поглед: на фона на конкуренти като Civic Type R, излезли сякаш от фантастична детска анимация, 308 GTi изглежда направо приглушено. Има множество елементи, които го отличават от стандартното 308 – като се почне от матовите въздухозаборници отпред, мине се през уникалните тъмни джанти и се приключи с двата ауспуха. Но всички тези елементи са дискретни и стилни, а не крещящи. Ако не броим абсурдното двуцветно боядисване, но за щастие то е само опция.
  
  
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
В PEUGEOT СА ПРЕДПОЧЕЛИ да не участват и в надпреварата във въоръжаването под капака. Почти всичките конкуренти са с минимум двулитрови мотори. Французите ползват едно 1.6 – точно колкото и в първото 205 GTi от 1984 година. Вярно, че мощността тук е с цели 160 коня повече, благодарение на twin-scroll турбото. Но колата съвсем спокойно се справя с тях.
     

Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
ОБНОВЕНОТО GTi вече се предлага само с Torsen диференциал с ограничено приплъзване – и само с ръчни скорости, за което им сваляме шапка. Имахме някои съмнения заради задното окачване – деформируема торсионна греда, вместо истинско независимо. Но се оказа, че това 308 стои отлично в завоите, с бърз и прецизен волан, макар и без прекалено много обратна връзка.
  
  
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
   
НА МОМЕНТИ СЕ УСЕЩА турбодупка, но ако работите правилно с лоста, този мотор е истинско бижу. Постигането на максималната скорост от 250 километра в час е детински лесно. Само не ни питайте откъде го знаем. А най-хубавото е, че дори и след подобни изтезания, и след един доста динамичен тестов ден, разходът ни не надхвърляше 8 литра на сто. Досега с нито един хот хеч не бяхме успявали да слезем под 10 литра. Обяснението е просто: колата е учудващо лека, едва 1200 килограма, със 100 кг под Golf GTi и с почти четвърт тон под Hyundai i30 N.
  
   
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
СПИРАЧКИТЕ ОТ ALCON, с 38-сантиметрови дискове отпред, работят безупречно. Въпреки това сме убедени, че на пистата това GTi ще отстъпва на Civic Type R или на новия Megane R.S.. Но то не е замислено за писта. Целта му е именно да имате бърз и забавен автомобил, който да можете да използвате всеки ден.
По отношение на комфорта 308 слага конкуренцията в малкото си джобче. Купето е прилично обезшумено. Седалките са спортни, но не и садистично твърди. Мястото отзад е приемливо, а багажникът побира 420 литра – доста повече от Golf например.
    
   
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
ИНТЕРИОРЪТ Е С ПРЕДИМНО качествени материали, елегантен и изчистен. Всъщност прекалено изчистен – управлението на всички функции от тъч скрийн не е кой знае колко добра идея, докато карате. Резолюцията на 9-инчовия екран също би могла да е по-добра. Но като изключим това, купето на 308 GTi е наистина приятно място, пълно с кожа и алкантара.
  
  
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
НЕ БИХМЕ ГО НАРЕКЛИ точно достъпно, защото 60 760 лева си е солена цена за едно Peugeot. Но тя включва възможно най-пълното оборудване, с всички модерни системи за безопасност. И е с трийсетина хилядарки под онова, което ще ви се наложи да платите за Type R или за Ford Focus RS.
А, за разлика от тях, това GTi действително е подходящо и за гран туризмо.
     
  
Радостта да пътуваш: тестваме новото Peugeot 308 GTi (ВИДЕО)
  
  
Peugeot 308 GTi
1598 куб. см работен обем (бензин)
263 к. с. максимална мощност
340 Нм максимален въртящ момент
6 секунди 0-100 км/ч
250 км/ч максимална скорост

0 от 500
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    GP ( преди 5 години )
    ОТ КЪДЕ го измислихте ТОЗИ TYPE r за 96 000 лв. бе
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    финансовите пазари ( преди 5 години )
    новата кола ще е:- ел. стая или хол според кинтите;- ограничена градско до 50км/ч извънградско до 120км/ч; - сама ше се кара и ше съобщава къде е, човеко само трее да и плаща;- и никви такива спортни изгъзици кът немските коли! само жабарски, макаронски,оризарски или краварски! ))))
  • #18
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до lordlosh ( преди 5 години )
    Спокойно ще ти се сбъдне желанието. Като гледам как новото 508 е само с автомати и 3008/5008 също орязаха ръчките на големите мотори. Жалко че махат правото на избор ръчка/автомат. Аз лично си предпочитам ръчката. Предвид, че много ръчки окапаха след WLTP, подозирам, че има малко измама, защото на автоматите могат да им сложат един мега скопен еко режим, в който да не дават над 2000 оборота и така да покриват нормите. И това не само в ПСА
  • #17
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Факт!-тическия ... ( преди 5 години )
    пак е прекалил с употреба на рено и ето ги трагичните последствия ...
  • #16
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Частите за ФВ се правят с изискванията за качество на Лада.Питай тия дето ги правят в Перник и им лепят етикети мейд ин джърмани.Оня отдолу е някакъв избушен германофил-сбърканяк.Да си завре немското знаме в гъ.а и да се пързаля на него!
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    lordlosh ( преди 5 години )
    А 308-цата е брутален автомобил. Чакам да видя каква ще е новата 308-ца. Бих взел едно GTI-че, стига следващата серия да я пуснат с автоматик.Единствените минуси на това Пежо са, че не сложиха на фейса новия кокпик и липсата на автомат при GTI.За разлика от VW обаче, Пежо не слага автомати на мощните си коли, които обаче не са за там и няма да изкарат и 100хил.
  • #14
    12 rate up comment 1 rate down comment
    lordlosh ( преди 5 години )
    Аз пък смело мога да твърдя, че Пежо не се чупи повече от VW, дори напротив, а е далеч по-евтин за поддръжка.Не малко немски коли смених и като цяло останах разочарован с изключение на една 330-ка E46, която си беше кола отвсякъде, 6 годишна я взех и колата беше трепач.От тогава доста лош опит с VW, като едната беше 4г.В момента съм с Пежо 407, 3.0 бензин, автомат 2010г., страхотен автомобил.Пълни глупости, че Пежото се чупело много. Всяка кола се чупи при каране.За момента поне Пежо > VW.
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-смешното е как тестващите твърдят, че колата им е дала разход от 8 на 100, а намекват, че са я карали с 250 км/ч :DТази кола ако се кара душманската както на теста няма как да даде разход под 10.А централната част на волана е супер чичарска и обикновена. Цената на колата обаче наистина е твърде висока за Пежо, при това 308.
  • #12
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 5 години )
    пежо и дачия са по-добри от рено, но все си остават бангии с френско потекло!
  • #11
    3 rate up comment 6 rate down comment
    3-те съставки на ... ( преди 5 години )
    ширпотребата:- малолитражка;- липса на LSD-диференциал или активен при 4Х4;- ръчка с предно.