IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са 10-те най-популярни употребявани коли в България?

Внесените стари Porsche са колкото продадените нови Honda, Lexus и Mitsubishi, взети заедно

Кои са 10-те най-популярни употребявани коли в България?

Кои са най-популярните марки в България? Отговорът на този въпрос е много различен, ако говорим за нови или употребявани автомобили. През първите девет месеца на годината при новите водят Dacia, Renault и Skoda - все марки с изразен акцент върху ценовите предимства. При старите обаче е тъкмо обратното.

Кои са 10-те най-популярни употребявани коли в България?
Volkswagen традиционно е най-популярната марка на пазара за употребявани автомобили в България

От януари до септември в КАТ са регистрирани малко над 39 000 нови автомобила в категории М1 и N1 - и цели 207 000 употребявани. От тях съвсем малко са на възраст до 5 години (12 311), около 33 000 са между 5 и 10 години, и всичко останало е с възраст над 10 години.

При втората ръка по някакъв удивителен начин съображението за цената престава да играе роля. Сред петте най-популярни марки на пазара попадат и трите германски премиум гиганта - Mercedes-Benz, Audi и BMW. В това отношение България е уникална за ЕС. Подобно съотношение може да се открие единствено в Албания и някои области на Русия.

Кои са 10-те най-популярни употребявани коли в България?
Нужни са само малко козметични процедури, за да се превърнат тези отпадъци в "перфектно състояние", "без забележки", "сядаш и караш"

Само внесените над 10-годишни Mercedes, BMW и Audi са чувствително повече от целия пазар на нови автомобили у нас. Челната петица се допълва от Volkswagen, традиционния лидер в Горубляне и Дупница, и Opel.

2018, регистрирани употребявани леки автомобили, по марки
Volkswagen    27141
Mercedes        20062
Opel                   15676
Audi                   14043
BMW                 13570
Toyota              10455
Ford                     9706
Peugeot              9517
Renault               6482
Honda                  6061
Citroen                5988
Fiat                       5477
Nissan                4895
Mazda                 4421
Hyundai             3599
Данни на КАТ за януари-септември 2018


Вероятно най-показателно за степента на изкривяване на автомобилния пазар в България е, че внесените употребявани Porsche от началото на годината са точно толкова (423), колкото продадените нови Honda, Lexus и Mitsubishi, взети заедно.


 

Тагове: 2018
0 от 500
  • #7
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    Донякъде има своите преимущества да живееш под наем, например предложение за доста по-висока заплата, но в различно населено място, за германецът под наем не е особен проблем, докато със закупеното жилище (изкюлчвам случаите като например да работиш в Перник и да се преместиш в Сф) си е проблем и потенциално затварята вратата на предложението. Относно Голфа, който както го разбира, и аз не разбирам защо се дават една камари пари ама... Аз също смятам, че сме умна нация, но байганьовщината ни уби
  • #6
    19 rate up comment 21 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Мдам... но тия 10 годишен мерцедес продължава да е по-евтин от нова Шкода! А комфорта му все още е Х2! Ако драгия *** в парламента иска да се промени картинката трябва да отпусне субсидии за нов автомобил, както на много места направиха - едни 5-6 хил лева + моите спестявания са добра първа вноска после лизинга става лесен. Иначе в 8-10 год мерцедес за 15 хил има повече кола отколкото в Шкода Фабия за 25 хил! И избора не е комплексарски а прагматичен!
  • #5
    28 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да на пръв поглед собствено жилище и мерцедес звучи внушително. Но като се влгедаш панелка в люлин (често наследствена) е доста по-евтина на квадрат отколкото апартамент в който и да е голям квартал. И като се види че мерцедеса е за 5к евро. Дори ще те съжалява западняка
  • #4
    46 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Комплаксарщина (незрялост). Това са масата българи, ***.
  • #3
    35 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ориенталщина.
  • #2
    49 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Уникална статия. Браво! Само внесените стари Мерцедес и Ауди правят колкото всички нови коли продадени в България. Сравнението с Албания и Русия е много показателно. Или българите са по-умни от всички останали или ... кой знае. 450 стари Поршета!?! Хахаха. На това само пръскалките му да се развалят и собственика е 500 лв. назад ;)))
  • #1
    50 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ама не бедни сме. Нямаме пари за данъци но пък караме луксозни коли с много коне.На кратко "на гол тумбак чифте пищови".