IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)

Сравняваме два от най-добрите съвременни хот хечове - които вече нямат нищо общо с оригиналната идея

Някога хот хечът се роди като съвършения компромис: достъпна като цена кола за цялото семейство, с която в събота тате може да отиде някъде да си вдигне адреналина.
40 години по-късно тестваме двата най-популярни съвременни горещи хечбека: Renault Megane R.S. и Honda Civic Type R, само за да установим, че те отдавна вече нямат нищо общо с тази идея. Ако не смятаме частта с адреналина, разбира се.



НА ПЪТЯ

Type R е най-бързата кола с предно предаване на Нюрбургринг до момента; тази есен специалната версия Trophy 300 на Megane ще се опита да счупи този рекорд.
На нормални пътища двете коли са съвсем съизмерими. Те имат еднакво време за ускорение от 0 до 100 км/ч - едва 5.8 секунди, и почти еднакъв въртящ момент. Даже и теглото им е едно и също, малко над 1400 килограма, с цели двеста повече от Peugeot 308 GTi.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


Единствената съществена разлика е в мощността - Civic има 40 коня повече. Но и това се забелязва най-вече на книга. За да проличи в реалния живот, трябва да идете на писта като Нюрбургринг. На старата картинг пистичка в Анево обаче предимството определено е за по-пъргавия и с по-бърз волан Megane. Всъщност R. S. завива с безгрижна лекота, каквато не сме срещали досега при кола с предно предаване. На този фон Civic се усеща тромав и тежък, макар, както казахме, разликата между двете коли да е едва 13 килограма.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


ТЕХНОЛОГИИТЕ

Част от тайната на Megane е в завиващите задни колела, които при по-високи скорости се завъртат леко в същата посока като предните. Това е част от серийното оборудване. Диференциалът с ограничено приплъзване обаче върви само с допълнитения пакет Cup, за който ще доплатите към 2 000 лева. Горещо препоръчваме да го направите: без него това е просто един бърз хечбек. С него е истински разлютен стършел. Само да предупредим, че специалното Cup окачване е доста, ама наистина доста твърдо. Ако сложите тъщата да седне отзад, ще й опадат пломбите.

Иначе новият R.S. ползва същия 1.8-литров турбомотор като Алпин А110. Не мислим, че някога ще ви потрябва повече мощност, макар че съвсем скоро Renault ще пусне Trophy версията с 300 коня.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


При Civic под капака е двулитров VTEC турбомотор, който ни се стори по-способен от тази на Renault, а и несъмнено звучи по-добре. И тук комбинацията е с шестстепенна ръчна кутия и диференциал с ограничено приплъзване. Воланът е директен, макар и не толкова игрив като при Megane, и на дълъг път тази кола е по-малко уморяваща.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


ПРАКТИЧНОСТТА

И двете машини се справят прилично със семейната страна на уравнението - ако не броим възтвърдото окачване. Седалките са сравнително удобни, отзад може да се седне спокойно, обемът и на двата багажника клони към 420 литра.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


Интериорът на Type R е малко по-ергономичен и с по-качествени материали. Мултимедийната система на Renault е определено по-съвременната, макар че изисква доста време да свикнете с някои прояви на типично френска логика. И по този показател ни е трудно да излъчим победител.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


Донякъде парадоксално обаче, множеството дребни глезотии и удобства в Megane ни разочароваха. Предишният R.S. беше честна спортна машина: той откровено си признаваше, че е пожертвал комфорта, за да ви даде максималната тръпка. Новият се опитва да съчетае и двете - и греши.
Като инженерно постижение и способности той далеч превъзхожда батко си - но като усещане му отстъпва. Да не говорим колко абсурдна е комбинацията от специално спортно окачване и тежък панорамен стъклен покрив.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


ЦЕНАТА

За щастие покривът е опция, която можете да пропуснете. Ето ви другия коз на Renault: на фона на другите хот хечове Megane си остава относително достъпен. Серийната кола с ръчни скорости струва 56 000 лева, и това включва климатроник, алуминиеви джанти, електрически стъкла, паркинг сензор, автоматични светлини и чистачки. За спортното окачване и диференциала от Тorsen доплащате още две хилядарки. И после идват глезотиите: стъклен покрив, по-голяма мултимедия, волан от алкантара, отопление на седалките. С тях цената набъбва до 72 000 лева. Което пак не е зле, защото Type R започва от 71 000. И без прекалено усилие може да стигне до 90 000.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


За да обобщим, тези далечни потомци на първия Golf GTi по никакъв начин вече не са достъпни коли.
А опитът им да са хем спортни, хем удобни предизвиква видими вътрешни конфликти.
Но едва ли можем да се сърдим на Renault и Honda. Виновни са клиентите, които, ако се съди по постоянно растящите продажби, искат точно това. Независимо колко гениална е била оригиналната идея.


Гореща вълна: Renault Megane R.S. срещу Honda Civic Type R (ВИДЕО)


Honda Civic Type R
1996 куб. см работен обем
320 к.с. максимална мощност
400 Нм максимален въртящ момент
5.8 секунди 0-100 км/ч

Renault Megane R.S.
1798 куб. см работен обем
280 к.с. максимална мощност
390 Нм максимален въртящ момент
5.8 секунди 0-100 км/ч
 

0 от 500
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    робин худ ( преди 2 години )
    За всички който мислят че реното е по добро, еми купете си го ,лично аз предпочитам хондата
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Готин ( преди 4 години )
    Разумните коментари са приоритет на разумните хора. Жалко!
  • #20
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 години )
    :)
  • #19
    11 rate up comment 17 rate down comment
    Хмм...! ( преди 5 години )
    Сравняват магарето рено с жребеца Хонда! По цял свят тези сравнения са 100% за Хонда, ама на комедиантите е важно кой колко си е платил - от дилърчитЪтЪ!
  • #18
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Добре че не ги сравняват с Ford Focus RS, че щеше да ги направи смешни.
  • #17
    14 rate up comment 8 rate down comment
    до кончето ( преди 5 години )
    Ами много е просто и не е за учудване,защото японските технологии са голям мит,тук в Бг!Нищо особено не са и то се вижда.Дори смятам,че технологиите на Японците са остарели и неадекватни.Що се отнася до Меган с 320 к.с. срещу тази шитня на Хонда с 320к.с мисля,че няма смисъл да коментираме.Меган и с 280 к.с отнася японката на пистата!
  • #16
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Учуден Кон ( преди 5 години )
    Хонда 320 коня около 1400кг.Меган 280 коня около 1400кг.от 0 до 100 и двете са на 5,8 сек.!!??Ами ако мегана е с 320 магарета??????????Какво става с технологиите на Japan?Не се заяждам.Интересно ми е как?Някой ако знае ,моля да обясни!
  • #15
    10 rate up comment 7 rate down comment
    А 45 ( преди 5 години )
    избирам Мегана пред маслояда на Фунда
  • #14
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Хе хе хе! ( преди 5 години )
    Ширпотребата яко се е възпалила и праска минуси на Мерцедеса! ))))
  • #13
    19 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Рендето пред Хондата изглежда, като китайска играчка. Особено вътре с тази евтина пластмаса и този залепен таблет на таблото. Изпускателната система говори също достатъчно кое как е направено. Погледнете евтините кюнци на Рендето и след това на Хондата колко по-добре са направени и изглеждат. Звъкът на хондата е уникален за 4-цилиндров двигател. Единствено на Субару СТИ двигателят вади по-добър звук, но там е нормално,защото е бокстер.Седалките на Хондата също са много по-добри и всичко останало