IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мика Хакинен: Формула 1 има нужда "война на гумите"

Финландецът само подхвърля идеи на шефовете на шампионата

Мика Хакинен: Формула 1 има нужда

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен заяви, че спортът има нужда от „война на гумите”, т.е от поне още един доставчик на гуми на отборите. От известно време насам финландецът е посланик на компанията Nokian, която произвежда гуми и тази есен участва в лансирането на новите летни модели на марката.

Мика Хакинен: Формула 1 има нужда

Мика се състезава във Формула 1 от 1991 до 2001 година, като през по-голямата част от това време шампионатът работи с един доставчик на гуми, но първата титла на Хакинен през 1998 година дойде в оспорвана битка между Bridgestone срещу Goodyear, като McLaren работеше с японската компания, а Ferrari – с американската.

„Често ме питат какво трябва да се направи, за да стане Формула 1 по-интересна, то възможностите за това са много, идеите – също, но трябва да се отчита и факторът, че не всичко може да се промени – обясни Хакинен. – Според мен, ако в световния шампионат участва поне още един доставчик на гуми, това ще направи битката за титлата по-оспорвана, по-различна и интересна. Но съм наясно, че това изисква сериозни инвестиции.

„Доколкото разбрах въпросът с доставчикът на гуми няма да се промени, така че по-добре да не се фокусираме твърде много върху това.

„Но сега отсъства истинска конкуренция при гумите. Трябва да има и други участници, за да има конкуренция. Пилотите, които сега карат карат във Формула 1 ми обясниха, че гумите достигат определен връх в представянето си и ако ги натовариш още съвсем малко, започват да прегряват. Това не е критика към Pirelli, знам, че те изпълняват това, което искат от тях ФИА и отборите.”

Pirelli е ексклузивен доставчик на гуми във Формула 1 от 2011 година насам. Преди това, от 2006 до 2011 в спорта участваха две компании, а поне до 2024 отборите ще работят само с една компания.

Тагове: pirelli
0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    хаха нокиан и гуми във формула едно голям виц нито зимни нито летни шипираните и те са но с рекламата и маркетинга ловят балъци
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И какви гуми предлага да са вторите? Нокиан ли? Те първо да се научат да правят летни гуми! Зимните са им супер. Едни от най-добрите да не кажа най-добрите за цената си. Летните обаче нищо не струват. Пълен шит.
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    lowrage ( преди 5 години )
    Най-големият проблем във Формула 1 е че гумите държат прекалено много.Преди няколко години когато имаха малък ресурс беше супер интересно.Не влезиш ли в правилната обиколка в бокса(по-късно) следващата обиколка губиха по 1 секунда.Вече няма 2 смени на гуми.Верстапен в русия с чисто нови гуми губеше време от 2вите при положение ,че тяхните бяха на 30 обиколко и по-бавния вид.Вече ако си секунда по бърз на обиколка само на риск се изпреварва
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Миката ( преди 5 години )
    Журналистите: Мика Хакинен: Важното е да има евтина пикатерийна сензаийка в лъжливото заглавие. Фейк нюз?