IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Масови самозапалвания на Ecoboost двигатели на Ford

Компанията обеща да ремонтира безплатно еднолитровия си турбомотор в Англия

Масови самозапалвания на Ecoboost двигатели на Ford

Ford ще ремонтира безплатно турбодвигателите от серията Еcoboost във Великобритания, след като разследване на ВВС показа масови сериозни проблеми с тях, включително и самозапалвания. В ЮАР собственик на Ford Kuga с такъв мотор загина, след като колата му се запали и заключи.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Изгорял Ford Kuga с 1.6 EcoBoost в Южна Африка

Серията Ecoboost бе въведена в края на миналото десетилетие, като първите двигатели от нея бяха съвместна разработка на Ford, Mazda и германската FEV. Особено успешен се оказа трицилиндровият 1.0 Еcoboost, налаган от компанията в Европа с цел намаляване средните емисии на гамата. Този турбомотор в три поредни години печели наградата "Международен двигател на годината", а в шест поредни години бе отличен в същия конкурс в категория до 1 литър обем. За европейския пазар се произвежда в заводите в Кьолн, Германия, и Крайова, Румъния.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Еднолитровият EcoBoost на Ford се произвежда в Германия и Румъния

Репортаж на ВВС през септември обаче разкри за множество случаи на прегряване на този двигател във Великобритания. В един от описваните най-често сценарии пукнатини водят до спад в нивото на охладителната течност, двигателят прегрява и цилиндровите глави се разрушават. Заради множеството оплаквания британското поделение на Ford обяви доброволна сервизна акция тази пролет, при която автомобилите се оборудват с температурен датчик, предупреждаващ за прегряване. От компанията уверяват, че 96% от засегнатите автомобили вече са минали процедурата.

Отделна сервизна акция е открита за автомобили с по-големия 1.6-литров EcoBoost, при които имаше няколко случая на самозапалване в движение. Джордж Робъртс от град Брандън разказа пред ВВС, че неговата Fiesta ST се възпламенила в движение и изгоряла напълно само за 6 минути. Мнозина се питат защо тази сервизна акция идва чак сега, при положение, че заради подобни случаи на самозапалване аналогична акция бе обявена в САЩ още през 2012 година. В ЮАР акцията бе обявена през януари 2017 след 48 случая на самозапалване, при един от които загина 33-годишният Решал Джими.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Автомобилът на Джордж Робъртс изгорял напълно за 6 минути. Снимките са на собственика, предоставени на ВВС

Потенциално застрашени са пет модела с 1.6 двигател, произвеждани от 2010 до 2015 година - Fiesta ST, Focus, C-Max, Kuga и Transit Connect.

Първоначално от британския Ford предлагали да покрият част от цената на ремонта, но след репортажа по ВВС преразгледаха политиката си. "Ford вече направи значителни отстъпки в цената на ремонтите за еднолитровия двигател, но продължаващите дискусии с клиенти показват, че са необходими още усилия", се казва в изявление на компанията. "Затова във всички последващи случаи, преценени като прегряване на 1-литровия мотор, ще покрием 100% от цената на ремонта при всеки дилър". Освен това компанията ще преразгледа предишните случаи и ще възмезди онези клиенти, които са платили ремонта сами.

Луиз О'Риърдън, собственичка на засегнат от проблема Ford с 1-литров мотор, направила група във Facebook, която вече има над 3000 членове. От тях при 1200 двигателят е отказал поради прегряване, като хиляда от случаите са през тази година. Групата се разраства средно със сто нови члена месечно.

Automedia.bg отправи запитване до "Мото Пфое", официалния вносител на Ford, дали и в България са отчитани проблеми с двигателите от EcoBoost серията. Според получения отговор, няма нито един такъв регистриран случай, но представителят на марката е обявил сервизни акции и за двата проблемни мотора - още през 2015 за еднолитровия и в началото на тази година - за 1.6. От "Мото Пфое" цитират информация от Ford Europe, според която проблемите се отнасят единствено за британския пазар.  
 

0 от 500
  • #6
    20 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Как се казва модел на Форд който случайно пали през зимата - Фокус.Какво означава ФОРД за тези дето знаят английски:FORDFound On the Road DeadFix Or Repair Daily
  • #5
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Че и датчик за Т. нямали. Технолпгии.
  • #4
    29 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 5 години )
    Сега се почнаха да се палят, щото като от миксерче изкараш над сто коня, ресурса на моторът си отива бързо и предполагам се износват и компонентите на охладителната системата и ето го резултата.
  • #3
    17 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Едва ли има изненадани. От третокласна матка какво да очакваш!?
  • #2
    7 rate up comment 21 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    карай си с двигатели от 1960 за по сигурно... Интересно защо сега почнаха да се палят?! Тези двигатели ги има от 10 години. Влошено качество?
  • #1
    39 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ето за това не се купува, кола нова разработка с много награди от журналята, при положение, че въпросните нови технологии не са се доказали във времето. А да попитам в БГ *** сервизни акции кога?