IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Синът на Рупърт Мърдок замества Мъск в Tesla?

Джеймс Мърдок е фаворит за председателското място според The Financial Times

Синът на Рупърт Мърдок замества Мъск в Tesla?

Джеймс Мърдок се очертава като фаворит да замести Илон Мъск като председател на борда на Tesla, пише The Financial Times. Синът на медийния магнат Рупърт Мърдок досега бе изпълнителен директор на гиганта 21st Century Fox, но напуска поста, след като корпорацията бе продадена на Walt Disney. 

Синът на Рупърт Мърдок замества Мъск в Tesla?
45-годишният Джеймс Мърдок е най-малкият син на медийния магнат Рупърт Мърдок

Tesla трябва да замести прочутия си шеф до средата на ноември в резултат на извънсъдебното споразумение, което Мъск сключи с щатската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC). В противен случай го заплашваше доживотна забрана да участва в управлението на публични компании заради скандалния туит, с който през август обяви намерение да изкупи капитала на Tesla. Разследването на SEC окачестви този ход като неподкрепена с никакви факти пазарна манипулация. Споразумението позволява на Мъск да остане като изпълнителен директор на производителя на електромобили, но го принуждава да напусне председателското място.

Два различни източника потвърждават пред FT, че Мърдок, който е в борда на Tesla, е основен кандидат за позицията. Все пак се разглеждат и няколко варианта с външни за компанията мениджъри.

Синът на Рупърт Мърдок замества Мъск в Tesla?
Мъск нарече информацията на FT "неточна", но отказа друг коментар

Самият Мъск отказа да коментира информацията на вестника, но няколко часа по-късно в поредния си туит я определи като "неточна". Смята се, че той ще настоява позицията да бъде заета от Антонио Грасиас, друг член на борда. Грасиас обаче не отговаря напълно на изискването на SEC новият шеф да е независим, защото е бивш инвеститор в Tesla и настоящ притежател на акции в друг проект на Мъск - SpaceX.

Запознати с въпроса са потвърдили пред The Financial Times, че Джеймс Мърдок е склонен да заеме поста. Досега той ръководеше 21st Century Fox и британската Sky. И двете медийни компании обаче бяха продадени - първата на Disney, а втората - на Comcast. Според източника на FT позицията в Tesla би била идеална за Мърдок, който се опитва да развива и инвестиционния си фонд.

Синът на Рупърт Мърдок замества Мъск в Tesla?
Злополучният туит, от който започнаха проблемите на Мъск с американските финансови регулатори

Мърдок влезе в борда на Tesla преди година като един от двамата нови "независими" директори, назначени по настояване на инвеститорите, според които дотогавашният борд твърде чинно изпълнявал волята на Мъск. Според печата двамата са в приятелски отношения, а Мърдок наскоро се изказа много ласкаво за Мъск на една конференция. "Най-вълнуващото при Tesla и при Илон е, че целите им са толкова смели", каза тогава Мърдок.

След споразумението със SEC акциите на Tesla загубиха 14% от стойността си, но бордът, включително и Мърдок, изказа пълна подкрепа за Мъск.
 

Тагове: tesla sec 21st century fox sky
0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А той все едно Мъск знае какво има в автомобила :D Сам каза, че тесла не била кола, а компютър на колела
  • #2
    10 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Е то и Мъск като се захвана със СпейсХ и Тесла какъв му беше опита в космическата и авто индустрии? Никакъв. Добър ръководител и добър специалист в дадена област не са едно и също.
  • #1
    4 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да "благодарим" на петролното лоби което оправда всички очаквания и в крайна сметка започна разкостването на единствената смислена автомобилна фирма в 21 век.Човек от ФИЛМОВАТА индустрия ще става шев на авттомобилна компания!? Браво. В технологичено отношение то сгурно знае че колата има мотор и четири гуми. Останалото е тъмна материя. :)