IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Израел обмисля забрана на дизела и бензина от 2030 г.

Очаква се мярката да влезе в сила от 2030 г.

Израел обмисля забрана на дизела и бензина от 2030 г.

След като няколко европейски държави обявиха решенията си да въведат забрана на дизеловите и бензинови автомобили, Израел също е на път да последва примера им.

Израел обмисля забрана на дизела и бензина от 2030 г.

Според агенция Reuters,  Министерството на енергетиката в страната обмисля да забрани продажбите на автомобили, използващи тези горива от 2030 г. Паралелно с това обаче правителството разработва и план за стимулирането на разширяване на пазара за автомобили с алтернативно задвижване.

„От 2030 г. вносът на дизелови или бензинови автомобили ще бъде забранен. Работим и по разширяване на мрежата от зарядни станции в страната с близо 2000 нови съоръжения“. Това заяви енергийният министър Ювал Щайниц.

Друга новост ще бъде и данъчното облекчение за електрически превозни средства, като таксите за тях ще бъдат сведени почти до нула. Предполага се, че причина за решението на властите в страната е все нарастващият недостиг на петролни горива. Самият внос на суровините от други държави пък се оказва прекалено скъп. От друга страна, Израел наскоро откри голямо находище на природен газ в Средиземно море, което би било допълнителен стимул за подобна промяна.

Ако плановете на Министерството бъдат напълно одобрени, то се очаква по пътищата на страната скоро да се движат не само автомобили, но и автобуси и дори камиони на природен газ или електричество.

0 от 500