IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio

Победителят в този двубой може да е само един - сър Исак Нютон

И при автомобилите, както и при облеклата, почти всичко е циклично: нещо става модерно, след това отшумява, после пак го преоткриваме. Само едно нещо никога не излиза от мода - законите на Нютон.
Голямата маса и високият център на тежестта нарушават динамиката - и това никога няма да се промени, колкото и да се напъват инженерите.
Но въпреки това те не спират да се опитват. Днес ще тестваме два от по-пресните им опити да направят от охранените кросоувъри истински спортни машини. Новото BMW X3 M40i срещу Alfa Romeo Stelvio.

 


 


ДВИГАТЕЛИТЕ

Веднага трябва да си признаем, че двамата ни състезатели далеч не са в една и съща категория. С двулитровия си турбобензин и 280 коня мощност това Stelvio в никакъв случай не е бавно. Но и не е конкуренция за шестте цилиндъра и 354-те коня на BMW-то. Проблемът е, че в гамата си Alfa няма отговор на M40i. Има, разбира се, Quadrifoglio, с 510 коня и мотор от Ferrari. Но ще изкачаме идната пролет да се появи истинското чистокръвно X3 M, за да има честна битка.
Междувременно това си остават две от най-добрите предложения на пазара, ако искате трудната комбинация от висока позиция на седене и пъргавина в завоите.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


НА ПЪТЯ

Това M40i е кола от линията M Performance - тоест по средата между истинските М-машини и редовите BMW. Сниженото окачване идва от M Sport, но не и двигателят. В завоите М40 влиза уверено и почти без накланяне. Но през цялото време ще усещате как неговите 1900 килограма напират да последват Нютон. Иначе ускорението е удивително за такава грамада - и ако включите на спортен режим, е съпроводено с приятно ръмжене и припукване.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


При Stelvio няма чак такива ефекти, макар че италианците са успели да измъкнат от двулитровия си мотор с трийсетина коня повече, отколкото дава двулитровият на BMW. Най-доброто качество на тази Alfa е нейната игривост. Воланът е бърз и прецизен, колата се усеща удивително жизнерадостна, макар и тя да тежи над тон и осемстотин. И Alfaта, и X3 ползват един и същи осемстепенен автоматик от ZF, който е безупречен.
Все пак това Stelvio не е за писти. В острите завои се накланя осезаемо, а при рязко спиране има склонност да потапя носа. Ако не се престаравате обаче, Alfaта е чисто удоволствие за каране.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


ИЗВЪН ПЪТЯ

Шегуваме се, разбира се. Няма и най-малък шанс някога да се озовете извън пътя с точно тези две машини. Просветът им е съвсем приличен - 204 милиметра за BMW и 207 за Alfa. И двете имат задвижване на четирите колела. Но само като погледнете декоративните престилки, дифузьори и прочие, ви става ясно, че няма да посмеете да атакувате калта. Най-много да ви стигне куражът за летен излет в планината.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


ДИЗАЙНЪТ

Обикновено най-наточените версии се мъчат да ви извадят очите със спойлери, джанти и какви ли не други ненужни украшения. Това М40i е изключение - разликите между него и обикновеното X3 са дискретни и добре премерени. Те включват преработена задна броня с дифузьор, два спортни ауспуха и боядисани в синьо спирачни апарати.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


Дизайнът е един от силните козове на Stelvio - макар предницата да ни се струва прекалено агресивна, явно насочена към американските клиенти, които марката се опитва да спечели отново.


ВЪТРЕ

Ако искате блясък и екзотични играчки, потърсете другаде. В BMW от много години залагат на приглушения, практичен интериор, който да не ви отвлича прекалено много от най-важното - тоест от карането. Материалите са отлични и на вид, и на пипане.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


При Alfa откриваме малко повече елегантност, както предполага италианският стил. Но всъщност подходът е много близък с този на BMW. Информационната система с въртящия се контролер силно напомня тази на баварците - и нищо чудно, защото и двете всъщност са продукт на Magneti Marelli. Интуитивни са и не ви разсейват излишно.
Колкото до практичността, новото X3 е с доста по-дълго междуосие от старото, и мястото вътре е в изобилие. 550-те литра на багажника ни се струват предостатъчни.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


Stelvio е с няколко сантиметра по-късо и съответно мястото на задните седалки е по-малко - но също няма да ви създаде неудобства. Багажникът побира 525 литра. Има някои типично италиански дребни недомислия - например перата за смяна на предавката са толкова големи, че ви пречат да ползвате мигача, а образът от задната камера се прожектира само върху част от екрана. Но като цяло това са два удобни и практични автомобила.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


ЦЕНАТА

Практични, докато не погледнете цената, разбира се.
Подобно Stelvio с двулитров бензин, с кожен салон, 20-цолови джанти, задна камера и автоматични светлини ще ви струва 116 000 лева.
Най-базовото X3 започва от 85 000 лева, което е приемливо. Но нашето M40i вдига летвата до 135 200 лева, само с 200 лева под дизеловия си аналог.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


Всяко обикновено комби ще ви даде повече простор за по-малко пари. Тук доплащате заради модата. Stelvio е добър избор, ако искате да се отличавате малко от сивата тълпа на германския премиум. M40i е добър избор, ако искате наистина бързо и чуващо се отдалеч SUV.
Но ако искате да отдадете дължимото на добрия стар Исак Нютон, по-добре сведете избора си до Giulia. Или Трета серия.


Напук на гравитацията: Най-мощното BMW X3 срещу Alfa Romeo Stelvio


Alfa Romeo Stelvio
1993 куб. см работен обем
280 к. с. максимална мощност
415 Нм максимален въртящ момент
5.7 секунди 0-100 км/ч

BMW X3 M40i
2998 куб. см работен обем
354 к. с. максимална мощност
500 Нм максимален въртящ момент
4.8 секунди 0-100 км/ч
 

0 от 500
  • #6
    28 rate up comment 12 rate down comment
    до брутално ненадежд ( преди 5 години )
    Ти пък,кога си имал Стелвио?
  • #5
    35 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Те пък немските шлепове много надежди разбираш ли! Присмял се хърбел на щърбел...
  • #4
    17 rate up comment 39 rate down comment
    брутално ненадеждни ( преди 5 години )
    стевио - мевио - алфа- брутално ненадеждни коли !способна ад те остави по всяко време навсякъде !!!
  • #3
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Цар Навуходоносор ( преди 5 години )
    Тия хора не познават парите. Защо сравняват наточена с обикновена версия? Пак е лош вариант, но, доколкото помня, Range Evoque е с база около 80,защо не него?
  • #2
    13 rate up comment 22 rate down comment
    ко ( преди 5 години )
    май тия дето завиждат и им е кисело гроздето са най-големите комплексари,ама айде
  • #1
    59 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Като цяло добри приказки за ***.ло.ум.на.та СУВ мания която тресе всички комплексари и малкопиш.ков.ци, които пренасят недостатъците си на пътя и в колата.Разбира се има една малка част хора, които ползват СУВ по предназначение, но те никога няма да си вземат някоя от тези двете машини, които незнайно защо са ги събрали дя ги сравняват при условие, че едното е М, а другото си е обикновена серия.Що не сравнихте обикновена тройка да видим Алфята как се подиграва с немското недоразумение?