IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пада малкият данък за колите с N1

Облагането им ще става по мощност и година на производство

Пада малкият данък за колите с N1

Нови промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предвиждат от догодина да отпадне по-ниският данък, който се плаща за автомобили версия N1.

Пада малкият данък за колите с N1

Сега автомобилите N1 се облагат с от 10 до 30 лева на всеки започнат тон товароносимост, като по закон горната граница на теглото им е 3,5 тона. Отделно от това собствениците на коли с N1 имат право на данъчен кредит, който Министерството на финансите полага сериозни усилия в последните години да ограничи.

Ако предлаганите от МФ промени се приемат, то автомобилите с N1 ще бъдат облагани като леки коли, т.е данъкът им ще зависи от мощността и годината им на производство.

Един от мотивите за премахване на ниския данък на тези коли е да се избегнат случаите, в които собственици на луксозни джипове регистрират колите си по N1 и плащат в пъти по-нисък данък в сравнение с реалния размер на налога.

Според данни на МВР от април тази година у нас са регистрирани 308 260 товарни автомобили от категорията N1.

0 от 500
  • #6
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма N1 ,всчки под ножа !И аз искам товарна S- класа с 20лв.данък.
  • #5
    25 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дачии,мачии да плащат всички,да не се правят на ощипани!Щом има 10 дачии ,значи има добър бизнес ,значи има средства-да плаща!Аз с 600 лв.заплата и 20+ год.кола как плащам като поп?
  • #4
    14 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    N1 трябва да е за кола до 110 коня !щото реалните баничарки за работа са си по толкова коне !другото си е чиста измама !ама тъпите депопутки само това можаха да измислят да режат наред .....нямат никаква мисъл в тиа кратуни, освен какво и как да откраднат !
  • #3
    20 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "А ние простосмъртните с 20год.каруци да го....,а така ли?"Вие с 20 годишните каруци пак плащате смешен данък за кочините които карате!!! Най-високите данъци у нас са за нови коли, което е наобратно на целия свят! и съответно се търсят вратички като N1.
  • #2
    12 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да, ама така ще глътнат вода фирми кото имат по 10 дачии примерно. Трябва да го напрвят за N1 но за автомобили с можност над 200к.с примерно. Там ще попаднат Кайени, Х5,6 S-седмици и други знайни и незнайни модели.
  • #1
    55 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най-после край на товарните S-kласи ,Туарег-и,Кайени,Х5 -ци и други!*** държава сме.В завода го направили пътническо мпс-то ,Бай *** го пише товарно,да не плаща данъци,г-н Бизнесмен,щото беден.. А ние простосмъртните с 20год.каруци да го....,а така ли?