IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пада малкият данък за колите с N1

Облагането им ще става по мощност и година на производство

Пада малкият данък за колите с N1

Нови промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предвиждат от догодина да отпадне по-ниският данък, който се плаща за автомобили версия N1.

Пада малкият данък за колите с N1

Сега автомобилите N1 се облагат с от 10 до 30 лева на всеки започнат тон товароносимост, като по закон горната граница на теглото им е 3,5 тона. Отделно от това собствениците на коли с N1 имат право на данъчен кредит, който Министерството на финансите полага сериозни усилия в последните години да ограничи.

Ако предлаганите от МФ промени се приемат, то автомобилите с N1 ще бъдат облагани като леки коли, т.е данъкът им ще зависи от мощността и годината им на производство.

Един от мотивите за премахване на ниския данък на тези коли е да се избегнат случаите, в които собственици на луксозни джипове регистрират колите си по N1 и плащат в пъти по-нисък данък в сравнение с реалния размер на налога.

Според данни на МВР от април тази година у нас са регистрирани 308 260 товарни автомобили от категорията N1.

0 от 500
  • #26
    23 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ми ,бизнесът ако престанат да му ползват услугите и стоките,дали пък няма да намали и цените на които ги предлага,а?Или ще предпочете да фалира,а?Богатият го боли и страда мн.повече от бедният когато му вземат нещо,повярвай ми!
  • #25
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ха ха типичен електорат на ГЕРБ. Предпочитал да да плаща повече стига да стрижат бизнеса. Ти му обясняваш, че бизнеса тия пари няма да ги даде от себе си, ще ги вземе от тебе, като ти увеличи ценага. Дефакто балъка който стрижат си ти. Но нямаш акъл да го осъзнаеш, колкото и да ти го обясняват. Родвой се че ти свалят още една кожа от гърба и на следващите избори пак бягай пръв да гласуваш за ГЕРБ.
  • #24
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Сънчо ( преди 5 години )
    От време на време дават едни филмчета за "Лека нощ деца!" : Топчовците. Аз им викам "Тъпчовците". Та за тъпчовците които завиждат на собствениците на "скъпи джипове, S-класи" и прочие: Повечето регистрирани с N1 автомобили са така, за да се тегли ДДС, а не за евтиния данък. Още преди няколко години трябваше да се приеме, да се приспада ДДС-то на всяка фирмена кола, както е в белите държави, но другарката Менда вероятно пак е сметнала, колко ще загуби хазната и някой друг колко ще спечели.
  • #23
    8 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Защото бусовете на хлебозавода са, за да извозват хляба до магазините. Това е разход за фирмата, сега когато няма вече да е разход хляба ще скочи, защото тия пари трябва да се избият от някъде и естествено тоя данък който ГЕРБ ще вземе от бизнеса, той ще си ги вземе от потребителите, така, че радоста ви ще е през сълзи, очаквайте скок на всички храни, транспортни услуги. Изписвайси ви вежди ще ви шзвадят очите.
  • #22
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да пада ,аз как плащам 200+ лв.за 20год.кола!?
  • #21
    28 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Защо винаги БИЗНЕСЪТ трябва да е облагодетелстван от всичко?Ами обикновените хора,не са ли Хора? Бизнесът трябва да плаща най-високи данъци за всичко и за МПС включително!
  • #20
    6 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Както обикновено данъците в нашата страна са си жив рекет и не се вижда за какво ги плащаш. Нормално е всяка кола да ползва данъчен кредит, когато се ползва от фирма, а не с въртели и заобиколки. Нормално е и най-накрая да има реверанс към ползвателите на нови коли с по-нисък данък, като по-еколгични. Достатъчна е простотията за мощността на двигателя, за да те таксуват "лукс"...
  • #19
    38 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Това е поредния удар по бизнеса от ГЕРБ, за да вземат още повече налозиТова е удар по тарикатите, на които робуват хората за да ги осигуряват на минималната заплата а те да карат коли за по 100 000лв и да плащат данъци по 20лв докато ние плащаме по 200.Ай ще ви се не види и мрънкалниците!
  • #18
    17 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "...Аз с 600 лв.заплата и 20+ год.кола как плащам като поп?..."Отговора е елементарен - няма да караш кола. Колата е лукс и поражда задължения. Ние сме свикнали колата да е право и искаме и до *** да ходим с нея. Също много сме бедни но в топ 5 на марките в БГ имаме Ауди, БМВ и Мерцедес. Това не е автопарк за бедни хора.
  • #17
    39 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Много правилно.Не е нужно да си фен на ГЕРБ, за да не удобряваш пракиката мутрите да си регистрират скъпарските коли като товарни и да плащат 14лв данък.В наше село има един тарикат с А7, който плаща данък 14лв. понеже е регистрирано като товарно.Е това на какво прилича?Или дай като ГЕРБ премахва тая далавера да я защитаваме а?