IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Пада малкият данък за колите с N1

Облагането им ще става по мощност и година на производство

Пада малкият данък за колите с N1

Нови промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) предвиждат от догодина да отпадне по-ниският данък, който се плаща за автомобили версия N1.

Пада малкият данък за колите с N1

Сега автомобилите N1 се облагат с от 10 до 30 лева на всеки започнат тон товароносимост, като по закон горната граница на теглото им е 3,5 тона. Отделно от това собствениците на коли с N1 имат право на данъчен кредит, който Министерството на финансите полага сериозни усилия в последните години да ограничи.

Ако предлаганите от МФ промени се приемат, то автомобилите с N1 ще бъдат облагани като леки коли, т.е данъкът им ще зависи от мощността и годината им на производство.

Един от мотивите за премахване на ниския данък на тези коли е да се избегнат случаите, в които собственици на луксозни джипове регистрират колите си по N1 и плащат в пъти по-нисък данък в сравнение с реалния размер на налога.

Според данни на МВР от април тази година у нас са регистрирани 308 260 товарни автомобили от категорията N1.

0 от 500
  • #36
    1 rate up comment 0 rate down comment
    vel_co ( преди 5 години )
    Ясно, комплексарите да започнат да си плащат адекватно за ненужните джипове с ненужната мощност. Но всичко, което се ползва за печалба се облага и по-скъпо. Сградите, например са така - студиа и ателиета имат много по-висок данък от апартамент. Лекотоварните, които задръстват и амортизират пътя по 12-14ч дневно, почти 365 дни годишно, паркират и спират наистина както дойде, да имат данък 60-70 лв?! И ако данъкът стане 150-200лв това ще натовари цената на услугата в годишен план? Я стига!
  • #35
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Време е тези гербаджийски *** да си заминават. Това правителство трябва да си ходи преди да е осрало тотално всичко.
  • #34
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ако питаш бизнеса по-добре да няма мин.заплата ,за да може да не ти плаща и минимума.Аз пък това ще ти кажа.И 1000лв.да стане мин.заплата пак ще те осигуряват на 4 часа и пак Бизнесът ще прецаква работника.Защото алчността човешка е безкрайна. Заспивай и не ми се прави на мн.умен!
  • #33
    2 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    ""Не ми пука,че ще плащам с 10 ст.по-скъп хлаяб!Важното е БИЗНЕСЪТ да бъде стриган ..Аз хляб не ям.""Това е най-глупавият коментар в уебсайт, който някога съм виждал!Ако искаш минималната заплата да порасне, тогава бизнеса трябва да се стриже по-леко, за да може служителите да мрънкат за заплати. Но това ти няма как да го знаеш.Както написах по-горе - никога не съм чел толкова глупав коментар в уебсайт!
  • #32
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Рядко *** си ти ,защото вероятно си засегнат от реформата.Съгласен съм за товарните ,но само ако са фабрично произведени като такива.Без Каени ,Х5 и разни S класи да ги пишат товарни.Че те в заводите където ги произвеждат са ги проектирали като пътнически и леки ,тук стават товарни,защоо? Да пестят.
  • #31
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Що не кажат от МВР от тези 308 хиляди колко са микробуси, колко са баничарки, колко са леки автомобили под 150 кс и колко са луксозни автомобили от 200 кс и нагоре. Защото не им изнася - ей затова
  • #30
    1 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти си рядко глупав и явно не разбираш че вместо да вземат от 10000 луксозни коли по 1000 лева ще ги вземат и от 298 000 микробуса. Даже не рядко а гъсто глупав си.
  • #29
    4 rate up comment 15 rate down comment
    Другара Боко ( преди 5 години )
    А ве матриала! Не разбрахте ли накрая, че вав Тиквостан колата е ЛУКС а не потребност!?
  • #28
    3 rate up comment 12 rate down comment
    да ( преди 5 години )
    не се крийте зад луксозните коли, които много лесно можете да хванете. Целта е да се убие бизнеса. Щото на кукла-барби не и трябва кола, за да отиде до мола, може и с метро, автобус и тн. А бизнеса без кола не може да свърши нищо. Така че това си е част от разходите и не може да бъде облагано наравно с луксозните и съботно-неделни коли. И друго - вкарайте стария акциз над 160 к.с и си решавате въпроса(освен данък Н1).
  • #27
    3 rate up comment 12 rate down comment
    До последния ( преди 5 години )
    Абе умник, ще вдигнат данъците на всички истински товарни автомобили до 3,5 тона. На всички значи че ще скочи цената на всички транспортни услуги. Спиди, Еконт, магазинчета, сервизи, търговски обекти по молове и в квартала, всички!Ти от всички ли ще спреш да пазаруваш