IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Безпилотно такси потегли в Токио (ВИДЕО)

За 5,3-километрово пътуване японците плащат 14 долара

Безпилотно такси потегли в Токио (ВИДЕО)

В японската столица Токио стартира услуга по повикването на безпилотно такси, наречена Hinomaru Traffic. Засега проектът работи в тестов режим и на разположение на клиентите е наличен само един автомобил с автономно управление. По време на пътуване зад волана има шофьор, който е готов да поеме контрола на автомобила във всеки един момент.

Безпилотно такси потегли в Токио (ВИДЕО)

Автономното такси се движи само между токийския квартал Отемачи и шопинг района Ропонги, като разстоянието е 5,3 км. То може да бъде поръчано по смартфон, а цената на пътуванете е около 14 долара (с обикновено такси излиза към 22 долара). Очаква се в близко бъдеще в японската столица да се появат повече от този безпилотен автомобил. Според разработчиците, иновацията ще помогне за решаването на проблема с недостига на таксиметрови шофьори, който в Токио е огромен.

В момента няколко компании тестват безпилотни таксита по целия свят. Waymo например, обяви създаването на "първата безпилотна транспортна услуга в света", която трябва да стартира преди края на тази година. Засега Waymo е единствената компания, чиито автомобили могат да пътуват по обществените пътища в Аризона без шофьор зад волана.

 

0 от 500