IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски милиарди превръщат Lotus в конкурент на Ferrari и Porsche

Концернът Geely ще инвестира около 2 млрд. долара в развитието на британската марка

Китайски милиарди превръщат Lotus в конкурент на Ferrari и Porsche

Преди повече от година китайският производител Geely по-рано тази година изкупи 51% от акциите на Lotus от малайзийския холдинг DRB-Hicom, но все още не е обявил официално каква ще е съдбата на британската марка. Сега обаче има развитие по въпроса, съобщава Bloomberg и разкрива подробности.

Китайския милиарди превръщат Lotus в конкурент на Ferrari и Porsche

В началото на юни беше обявено, че изпълнителният директор на Lotus – Марк Гал, напуска поста си по „лични причини”, а мястото му заема един от шефовете на Geely – Фен Цинфан. Именно под негово ръководдство ще започне промяната при Lotus, в чието бъдещо развитие китайците ще инвестират 1,95 млрд. щатски долара. Отделно от това Geely ще увеличи своя дял в британската компания, но все още не е ясно с колко.

Плановете на китайците са доста амбициозни – Lotus трябва да се превърне в пълноценен конкурент на Ferrari и Porsche, като в случая не става дума за характеристики на произвежданите автомобили, а за икономическа ефективност и обеми на производство. В момента британският бранд произвежда 1500 коли на година, докато при Ferrari бройката е над 8000, а при Porsche надхвърля 200 000. Освен това италианската и немската марки предлагат цяла гама съвременни автомобили – нещо, което не важи за Lotus.

Китайския милиарди превръщат Lotus в конкурент на Ferrari и Porsche

През XXI век британците са представили само един нов модел – Evora (на първата снимка), като това стана през 2008 г. В плановете на марката влизаха направата на кросоувър APX (на втората снимка), както и на обновяване на гамата модели (Elan, Elise, Esprit). Предвиждаше се и появата на спортен седан Eterne (на третата снимка) и на купе с предно разположение на мотора - Elite, но малайзиският собственик на бранда не даде пари за нито един от тези модели.

Сега обаче финансирането е осигурено от Geely, но китайците ще променят стила на Lotus. Колите на британската марка ще трябва да станат по-луксозни, по-аскетични като дизайни, по-комхортни и по-тежки. И най-важното – гамата трябва да може да удовлетвори изискванията на широк кръг клиенти, а не само на тези, които търсят спортни коли, с които да се забавляват.

Китайския милиарди превръщат Lotus в конкурент на Ferrari и Porsche

Част от сумата ще бъде инвестирана в нов завод на Lotus в Западна Англия, както и в нов инженерно-дизайнерски център в Ковънтри. Първият нов модел ще бъде спортен кросоувър, който ще помогне на марката да стъпи на пазарите в Китай, САЩ и Близкия Изток. Той ще получи задвижващия хибриден агрегат на Volvo XC60 и Xc90 (шведската марка също е собственост на Geely), включващ 2,0-литров бензинов двигател, електромотор и 8-степенен автома. Мощността на системата е 408 к.с.

Работи се и върху изцяло електрически модел, за който също ще бъде използван опита на инженерите на шведския производител.

Снимки: Lotus

Тагове: geely lotis
0 от 500