IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 мита за предпазните колани

Много хора все още вярват в тези погрешни твърдения

10 мита за предпазните колани

Технологиите се развиват бурно, но едно просто решение, каквото са предпазните колани в автомобилите, си остава най-използваното средство за защита на шофьора и пътниците. Над 70% от оцелелите в катастрофи дължат живота си на него. Използването на предпазен колан намалява 2,3 пъти риска от гибел на водача при челене удар, 1,8 пъти при страничен и 5 пъти при преобръщане.

Мит №1. Коланът пречи за бързото излизане от автомобила при запалване или потъване

10 мита за предпазните колани

Този тип пътно-транспортни поризшествия не е толкова често срещан, но все пак е възможен. Факт е, че при старите предпазни колани може да се получи проблем (а оттам и забавяне) при откопчаването. При новите обаче всичко става само с едно натискане.

Мит №2. При ниска скорост може да не се поставя колан

Да, при сблъсък със скорост до 30 км/ч няма да загинете, но ще получите сериозни травми. А ако настрещният автомобил се движи с по-висока скорост? При челен удар с 50 км/ч теглото на човека нараства до 3 тона. Така че, ако шофьорът няма колан, той ще разбие с глава челно стъкло и ще загине в 9 от 10 случая.

Статистиката кочи, че 80% от катастрофите се случат при скорост до 65 км/ч. Ако решите да скочите от 6-ия етаж, тялото ви ще се удари в земята с 60 км/ч. Какви обаче са шансовете да оцелете? Горе-долу същите, като пътувате без колан със същата скорост и се ударите челно. При 80 км/ч ударът е равен на падане от 9-ия етап, а при 90 км/ч – от 12-ия.

Мит №3. Възрастен с кола може да пътува с дете в ръцете си

Дори при удар със 30 км/ч дете с тегло 7 кг. със сигурност ще излети от ръцете на възрастния, тъй като ще бъде изложено на сила от 135 кг. Да се удържи такава маса е невъзможно.

Мит №4. При пътуване на кратко разстояние коланът е излишен

10 мита за предпазните колани

Статистиката сочи, че 75% от катастрофите с фатален край за шофьора стават в пределите на 40 км от дома му. Дори при пътуване до съседната улица съществува опасност от инцидент. Има случаи, при които човек катастрофира тежко и на 10 метра от дома си.

Мит №5. Пътниците на задните седалки не трябва да слагат колан

10 мита за предпазните колани

Това е опасно не само за тези пасажери, а и за хората пред тях. Дори шофьорът да е с предпазен колан, той може да загине, ако бъде ударен от дете, намиращо се за него, което ще излети напред при сблъсъка.

Мит №6. Най-безопасното място е зад шофьора

Някои считат, че ако седят зад водача, може и да не си слагат колан, тъй като са добре защитени. Статистиката показва, че най-безопасното място е това по средата, като то е по-сигурно от останалите с 16%. Пътникът там обаче задължително трябва да бъде с поставен колан. В противен случай шансовете му да излети през предното стъкло са почти 100%.

Мит №7. При катастрофа е по-добре да си без колан и да излетиш от автомобила

Да, водачът и пътникът, излетели от автомобила при удар, имаг шанс да оцелеят. Той е точно едно на сто, така че едва ли някой е готов да рискува. Най-голямата опасност при катастрофа е удар в някой от елементите в салона. Ако пасажерите са без колан, има голяма вероятност те да получат смъртоносно нараняване. И тогава няма никакво значени дали са в колата или са излетели от нея.

Мит №8. Въздушните възглавници са достатъчни

10 мита за предпазните колани

Този мит се налага през 60-те и 70-те години на миналия век, когато въздушните възглавници са рекламирани като потенциална замяна на предпазните колани. Те се отварят и защитават тялото на човека. Проблемът при катастрофа е, че същият този човек се движи срещу въздушната възглавници, но тя го прави доста по-бързо – с около 300 км/ч. А това си е като удар от боксьор от тежка категория.

Именно предпазният колан не позволява на човека да се „срещне” толкова бързо с въздушната възглавница. Затова и тя се счита за помощно защитно средство.

Мит №9. Коланът може да нанесе травми на човека при катастрофа

Предпазният колан действително може да стане причина за нараняване, но то е само на едно място по тялото – гръбначния стълб, тъй като при рязко спиране тялото продължава да се движи по инерция напред. Понякога се стига и до счупване на ключицата, ако коланът не е регулиран правилно на височина. Това се случва най-често при децата. Всички тези травми обаче изглеждат невинни на фона на нараняванията, които са резултат от неизползване на предпазен колан.

Мит №10. Предпазният колан е неудобен

10 мита за предпазните колани

Това е същото, като да се твърди, че да се яде с ръце е по-удобно, тъй като след това не трябва да се мият приборите. Затова хората трябва да се учат още от детството си да използват колани и дори да чувстват психологически дискомфорт, ако случайно забравят да го поставят при качване в автомобила.

0 от 500
  • #4
    23 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Пред очите ми стана катастрофа, летящо БМВ срещу дърто ауди което се движеше с има няма 5км. щото тръгваше да изпреварва каруца. Tа тия в БМВ-то излетяха като баскетболна топка в канафката но тъй като бяха всички с колани само на един седял отзаде го болеше коляното. Тая офцъ в аудито без колан се беше развъртяла вътре като топче като топчетата когато теглят тотото - беше цялата почупена.
  • #3
    30 rate up comment 1 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    И още нещо за задните седалки, чел съм медицинска експертиза от ПТП за челен удар на кола в дърво, момчето на задната седалка отдясно е било без колан и буквално си е счупил черепа в тавана!!! на колата, докато този до него е бил само с охлузвания, но и с поставен колан!
  • #2
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Man ( преди 5 години )
    Интересно и вярно четиво! Коланът е абсолютно задължителен и изключително ефективен! Страшно редки са случаите, в които непоставилия колан оцелява за разлика на този, който е с колан и то поради факта, че е извадил уникален късмет как точно ще се приземи.
  • #1
    43 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Единствения случай при който колана може да пречи е много силен страничен удар. Но наблягам МОЖЕ да пречи а не със сигурност. При всички останали случаи колана помага. Така че колана си трябва.