IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

Проверката е заради изявлението му, че се готви да купи Tesla

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

Федералната комисия по ценни книжа и борси на САЩ започна проверка срещу директор на Tesla – Илон Мъск. Причината е изявлението му, че се готви да изкупи акциите на производителя на електромобили и да го прeвърне от публична в закрита компания, съобщава The Wall Street Journal.

Властите в САЩ започнаха разследване срещу Мъск

В случая проблемът е с обявената от Мъск цена – 420 долара на акция. Преди изявлението му акциите на производителя на електромобили са били на стойност 370,5 долара. Според регулиращия орган, милиардерът е трябвало да направи предложение с официален документ, а не да го обявява в Twitter.

Самият Мъск обяви, че финансирането на подобна операция е обезпечено. В обръщението си към служителите на Tesla, които притежават акции на компанията, топ-мениджърът заяви, че ще им даде право на избор – да останат като инвеститори или да се разделят с акциите си на цена от 420 долара на бройка. Веднага след това 6 от членовете на Борда на директорите обявиха, че предложението на Мъск ще бъде разгледано и обсъдено.

Сега Федералната комисия по ценните книжа смята да провери дали изявленията на Мъск отговарят на действителността и съответно дали той разполага със средстватаа, необходими за изкупуване на акциите. Ако намеренията на Мъск се осъществят, това ще е най-гоямата операция в историята. В момента оценката на Tesla с включената в нея загуба при цена на акция от 420 долара е 82 млрд.. На борсата се търгуват 69% от акциите на компанията.

Ако Мъск обаче не разполага с необходимата сума за изкупуване на ценните книжа, то изявлението му ще бъде разгреждано като престъпление,тъй като противоречи със закона за защита на правата на инвеститорите. И ако регулаторните органи решат, че милиардерът умишлено е заблудил инвеститеторите, той ще трябва да отговаря пред съда за действията си. Според законите в САЩ, ръководството на компаниите нямат право да дават лъжлива информация на инвеститорите си.

Според професор Джон Кофи от Колубмийския университет, който е специалист по търговско право при операции с ценни книжа, ако Мъск не успее да предостави доказателства, че разполага с нужната сума, изявлението му за изкупуване на акциите на цена от 420 долара ще се разглежда като манипулация.

Припомня се, че еднага след изявлението на Мъск котировката ценните книжа на Tesla скочиха с 11% - до 377 долара. Малко след това обаче цената им спадна до 370,34 долара. В същото време компанията публикува своя финансов отчет за второто тримесечие, според който загубите постигат рекордния показател от 717,5 млн. долара.

Снимка: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 5 години )
    И лицето със 70-те милиарда зачете разсъжденията тук и започна да си разплита вълнения чорап. ММммдааа,,,
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    peposhi ( преди 5 години )
    Мъск може да е визионер и мечтател, но не е ***.Да направиш изявление достъпно до милиони и да пратиш официално писмо до хилядите си служители не случайност, а премислен ход. Мъск няма изгода от временно спекулации. А за това, че бил на загуба... човекът построи фабрика за 5 милиарда... каква печалба търсите сега...
  • #14
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Този пък на мошеника Мъск няма да му се размине, вече се води разследване, срещу незаконно манипулиране на глокса. Сега ще трябва да доказва дали наистина има реално финансиране от над 50 милиарда или не. Ако ли не тежко му....
  • #13
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Що бе дума не сме казализа японцие, дума не сме казали и за Форд или Дженеръл мотърс, даже мога само да похваля техния Шеви Болт. Ама тесляка да го хвалиш - е сори ама значи не мислиш с главата си! Тая *** е зле направвена а компанията е зле ръководена и то е повече от очевидно
  • #12
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Фермер, а при -30 колко и издържа батерията на тая щайга и смееш ли да си пуснеш парно или климатик :D
  • #11
    7 rate up comment 0 rate down comment
    dr_kurtev ( преди 5 години )
    "Според законите в САЩ, ръководството на компаниите нямат право да дават лъжлива информация на инвеститорите си."-така е в белите държави !
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    до Фермера ( преди 5 години )
    Тесла отдавна не са единствените производители на електрически коли. Провери преди да се изказваш неподготвен. А технологиите им не са нищо особено - провери колко патента имат в тази област. Отъкъм надеждност са шит. Аз например не бих си купил кола на която не проверяват спирачките ако ще и на въздух да върви.
  • #9
    8 rate up comment 6 rate down comment
    fermera ( преди 5 години )
    ....а най-парадоксалното е че построи най-голямата фабрика за батерии.Че произвежда най-технологичните електромобили докато другите ще,ще,ще.Сега когато в Европа стана горещо се разбра че при температура над 30градуса колите замърсяват в пъти повече.И тези 113 гр дето Тинтири Минтири ги пише са на стенд.Реално са от 3до30 пъти повече поради висока или ниска температура,лошо гориво,износен двигател,отсранен ЕГР,ДПФ или вече и Адд Блу.
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Мъск не продава коли а мечти под формата на акции. Няма как иначе да се обясни това че компанията му е по-скъпа на борсата от Форд например и почти равна на GM. То акциите винаги са били един вид лотариен билет който в един момент е печеливш в друг губещ, но при Тесла това са доста скъпи билети с малък шанс за печалба.
  • #7
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    ... а най-парадоксалното е, че ако го окаушат тоя откачалник, с малко скромност, без изхвърлянки и грандоманщина Тесла има някакъв бегъл шанс да изплува от блатото в което ги е накиснал.